Nikdy sa nevzdávam

Nikdy sa nevzdávam

Katarína TÁCSIKOVÁ: je súčasťou Finanzpartner rodiny od roku 2021, pôsobí v mestách Štúrovo, Šahy a Hurbanovo.
Katarína vo veku 59 rokov je milujúca manželka, matka a stará mama.

Moje motto: „Nikdy sa nevzdávam“

Existujú ľudia, ktorí sa nikdy nevzdávajú a dokážu tak motivovať aj ostatných k plnohodnotnejšiemu životu. Jednou z takýchto osôb je aj Katarína Tácsiková, ktorá sa v mladom veku stala invalidnou dôchodkyňou, neskôr prekonala rakovinu. Vo veku 59 rokov pravidelne športuje, vo voľnom čase vedie krúžok invalidných dôchodcov a, prirodzene, čas má aj na manžela, deti a vnúčatá. V neposlednom rade je už dva roky úspešnou spolupracovníčkou Finanzpartner-u.


Povedzte nám niečo o sebe a svojich začiatkoch...

Po ukončení strednej školy som bola redaktorkou a fotoreportérkou v novinách pre papiereň v Štúrove. Potom sa mi narodili deti a po materskej dovolenke som začala podnikať: predávala som detské oblečenie. Po štyroch rokoch však nastala v mojom živote zásadná zmena. Následkom operácie nadobličiek som sa bohužiaľ stala invalidnou dôchodkyňou. Akokoľvek som to chcela zmeniť, telo mi dalo jasnú stopku – musela som zmeniť svoj stresujúci spôsob života. Začala som opravovať oblečenie a predávať kozmetiku, čo bol pre mňa nielen spôsob zárobku, ale aj hobby. V podstate sa rada pohybujem medzi ľuďmi, radím a pomáham.

IMG_7298jpgIMG_7299jpg

Aj preto ste sa stali predsedníčkou Základnej organizácie Slovenského zväzu telesne postihnutých v roku 2006?

Presne tak. Mojím hlavným cieľom je odviesť pozornosť členov od negatívnych myšlienok. Každý sa musí naučiť mať radosť z každodenných maličkostí, nájsť krásu v každom dni, či už je niekto zdravý alebo invalidný dôchodca. Len šťastní môžeme spokojne žiť. Klub vediem už 17 rokov.


Aj vo veku 59 rokov pravidelne cvičíte...

V mladosti som aktívne hrávala hádzanú a basketbal, potom som až do tehotenstva bola členkou volejbalového tímu Sigma v Nových Zámkoch. Neskôr som sa aj ako invalidná dôchodkyňa amatérsky venovala volejbalu. Vtedy som už hrávala pomenej, len toľko, koľko som vládala. V roku 2015 mi diagnostikovali rakovinu - po úspešnej operácii a chemoterapii som sa plne zotavila. Po operácii som si však už na volejbal netrúfla. Keďže šport bol vždy súčasťou môjho života a veľmi mi chýbal, tak som začala s rýchlou chôdzou. Dvakrát do týždňa prejdem večer aj 5-6 kilometrov. Je to skvelý relax. Počas chôdze si utriedim myšlienky, prídem na nové nápady a riešenia.

"Všetci trvali na tom, že ich poisťovňa je najlepšia."
IMG_7300jpgimagejpeg

Ako a prečo ste sa rozhodli pre prácu vo svete financií?

Moju rodinu oslovilo veľa ľudí, ktorí nám ponúkali rôzne druhy poistenia. Všetci trvali na tom, že ich poisťovňa je najlepšia. Keďže ma vždy zaujímali finančné záležitosti – vyštudovala som Obchodnú akadémiu v Leviciach – chcela som pochopiť podstatu poistenia. V roku 2007 som začala pracovať v ČSOB stavebnej sporiteľni ako poradkyňa. Tu som sa naučila veľa o fungovaní a výhodách sporiteľne a postupne som spoznala aj poistenie.


Po piatich rokoch ste sa rozhodli pre zmenu a začali ste pracovať pre nezávislú finančnú inštitúciu. Prečo?

Ako sa moje finančné obzory postupne rozširovali, pochopila som jednu dôležitú vec: konkrétna banka ponúkne vždy svoju ponuku ako tú najlepšiu, pričom v druhej banke o ulicu ďalej môžu byť podmienky oveľa výhodnejšie. U nezávislej firmy je ponuka oveľa širšia, a tak môžem efektívnejšie pomáhať iným. Tak som prestúpila z ČSOB do inej, nezávislej firmy. Dlho som bola úspešná. Avšak som ochorela a kvôli chemoterapii som menej pracovala. Nielenže som sa nedočkala pochopenia, ale dokonca aj požiadavky vo firme sa neustále zvyšovali. Každý víkend som musela chodiť na školenia, dokonca som dochádzala veľmi ďaleko. Aj moja rodina začala byť nespokojná a mala o mňa čoraz väčší strach. Vedela som, že musím urobiť radikálnu zmenu. Vtedy som sa zoznámila s Kristínou Tamásovou, ktorá ma získala do inej spoločnosti – vtedy to ešte nebol Finanzpartner. Stala sa mojou manažérkou. Vždy ma vo všetkom podporovala a pomáhala mi, čo na mňa pôsobilo veľmi pozitívne. Pre mňa nebola dôležitá samotná firma, ale to, s kým som spolupracovala a kto bol môj nadriadený. Koniec koncov ľudský prístup je to, čo je skutočne dôležité.

IMG_4755JPG
"U nezávislej firmy je ponuka oveľa širšia,
a tak môžem efektívnejšie pomáhať iným."


Prečo ste prešli do Finanzpartner?

Odpoveď je jednoduchá – išla som za svojou manažérkou. V roku 2021 sme v jedno slnečné jarné ráno sedeli s Kristínkou pri brehu Dunaja. Chcela so mnou prediskutovať dôležité rozhodnutie: podrobne mi vysvetlila, prečo prestupuje do Finanzpartner. Povedala: „Rozhodnutie nechám na teba. Zamysli sa nad tým, nebudem sa hnevať, ak zostaneš.“ Bolo však jednoznačné, že sa rozhodnem pre spoločnú cestu s ňou, lebo ďalšiu takú chápavú a nápomocnú manažérku by som nenašla. S Kristínkou riešime všetky spoločné výzvy spolu, hľadáme spoločné riešenia, je to ako keby sme boli rodina. Nielenže sa podporujeme, ale sa aj veľa rozprávame a smejeme. Iste nie je náhoda, že rovnaké pozitívne vlastnosti má aj Renáta Markuszeková – naša riaditeľka u Finanzpartner, pod ktorú sme vstúpili.


Aké sú ďalšie výhody práce v spoločnosti Finanzpartner?

Finanzpartner spolupracuje s viac ako 50 slovenskými a medzinárodnými finančnými inštitúciami. Preto môžeme našim klientom poskytnúť mimoriadne rozsiahle poradenstvo. Vedenie je ľudské, kladú dôraz aj na to, aby sme sa cítili dobre, aby práca nešla na úkor rodiny. Túto firmu charakterizuje jedna dôležitá vec a to, že dané slovo zaväzuje. Kariéra sa od založenia spoločnosti zmenila len pozitívne: zvýšila sa provízia a zmiernili sa podmienky. To znamená, že sa jednoduchšie môžeme napredovať vyššie v kariére, ako kedykoľvek predtým. Niektoré školenia prebiehajú online, no sú aj prezenčné, ktoré prebiehajú vo fantastickej atmosfére. A víkend môžeme 100% stráviť s rodinou. Okrem toho nám spoločnosť uľahčuje prácu inovatívnymi programami, ktoré zatiaľ iné finančné spoločnosti nevyužívajú v takom rozsahu. Každý aktívny spolupracovník si môže napríklad vyžiadať vlastnú predajnú webovú stránku, ktorú mu firma vytvorí bezplatne.

"Túto firmu charakterizuje jedna dôležitá vec
a to, že dané slovo zaväzuje."


Čo vás najviac baví na tejto práci?

Že viem poskytnúť komplexné finančné poradenstvo pre každú rodinu. Ide o komplexnú a kreatívnu prácu, ktorej centrom je konkrétny človek alebo celá rodina. Vytváranie analýz ma nabíja energiou. Niekedy sa do toho tak zahĺbim, že keď prídem domov z kancelárie, je osem hodín večer.

IMG_7304jpgIMG_7303jpg

Aký bol váš najväčší úspech u Finanzpartner?

Malé radosti, s ktorými sa stretávam počas práce na dennej báze. Napríklad, keď odo mňa odchádza pár a manžel hovorí manželke: „Vidíš, predsa len existuje riešenie.“ Alebo keď sa mi nepodarí s niekým dohodnúť, no po čase sa mi vráti s finančným plánom, ktorý som vypracovala. Úspech je aj to, keď ma odporučia svojim známym. Pre jednu rodinu som znížila mesačné výdavky o 250 eur mesačne - aj to je pre mňa úspech.


„Vidíš, predsa len existuje riešenie.“


S akým najčastejším problémom sa pri svojej práci stretávate?

Bohužiaľ, na trhu je veľa nečestných poradcov, a preto sú zákazníci veľmi nedôverčiví. Buď ich okradli, prekabátili alebo sa o nich nestarali. Ja urobím všetko pre to, aby som dokázala, že existujú poradcovia, ktorí dbajú na záujmy klienta a sú dôveryhodní. Na druhej strane sú klienti, ktorí mi zatajujú určité informácie, napríklad, že majú dlhy v banke, v poisťovni, prípadne môžu byť predmetom exekúcie. Z tohto dôvodu sa môj vypracovaný návrh stáva nerealizovateľným. Táto práca je založená na spolupráci. Ak niektorá zo strán nie je fér, nefunguje to.