Nem mindegy, mekkora nyugdíjból fogunk élni

Nem mindegy, mekkora nyugdíjból fogunk élni

Pénzügyi ABC sorozat


Közérthetően a második nyugdíjpillérről

A jelenlegi időszakban kapjuk meg azokat a második nyugdíjpillérrel kapcsolatos számlakivonatokat, amelyek fontos adatokat tartalmaznak nyugdíjspórolásunk jelenlegi állásával kapcsolatban. Mivel Szlovákiában nagyon alacsony a tájékoztatás színvonala, a legtöbb embernek fogalma sincs róla, milyen fontos információkról van szó, és arról sem, hogy nagyon is hatással lehet későbbi nyugdíjára. Ezek a levelek sok esetben a kukában landolnak, vagy, e-mail esetén, meg se nyitják őket.

"Elsősorban: ne dobjuk ki!"

paper-1392749_640jpg
Elsősorban: ne dobjuk ki!

A nyugdíjspórolással kapcsolatban sokan, főleg a harminc év alattiak azt gondolják, ráérnek még ezzel foglalkozni. Ha tudnák, hogy a jelenlegi hozzáállásukon múlik nyugdíjuk későbbi összege például 200 helyett akár 800 euró is lehet havonta – akkor valószínűleg alaposabban elolvasnák az érkezett papírokat. Mások pedig azért nem érzik a súlyát, mert nem érinti közvetlenül a pénztárcájukat a nyugdíjspórolás. Észre se veszik, mi történik, hiszen az állam automatikusan elvonja azt a fizetésükből a Szociális Biztosítóba.


Nyugdíjuk későbbi összege –
például 200 helyett akár 800 euró is lehet havonta.


De vajon hogyan értelmezzük ezeket a számlakivonatot?

Mivel Szlovákiában öt nyugdíjalapkezelő társaságnál spórolhatunk a 2. pillérben, kaphattunk levelet az Allianztól, a Postabanktól, a NN-től, a VÚB-Generali-tól és az UNIQA-tól (az UNIQA tavaly vásárolta meg az AXÁ-t). Idén a munkaügyi minisztérium előírta, miről kell tájékoztatniuk ügyfeleiket. Megtudhatjuk, mekkora
• az az összeg, amit eddig megtakarítottunk a 2. pillérben,
• a 2. pillérből várható havi nyugdíjunk,
• a garantált és nem garantált nyugdíjalapok (dôchodkové fondy) hozama,
• a kötelező hozzájárulások,
• az illeték, amelyet az adott nyugdíjalapkezelő társaságnak fizetünk,
• és ki a kedvezményezett személy.

time-is-moneyjpg

A várható nyugdíj

Elsősorban, ne ijedjünk meg, ha azt olvassuk: 110, 130 vagy 220 euró lesz a havi nyugdíjunk. Ezek a kivonatok a fenti társaságok valamelyikétől érkeztek, és kizárólag a 2. pillérre vonatkoznak! A nyugdíj nagy részét az 1. pillérből, azaz a Szociális Biztosítótól kapjuk majd. Hogy az az összeg mekkora lesz, az a nyugdíj előtti fizetésünktől, valamint az akkori gazdasági-demográfiai helyzettől függ majd.

Nyugdíjbiztosításra jelenleg a járulékalap 18 százalékát fizetjük, amelyet automatikusan levonnak a fizetésünkből. Ebből (2021-től) 12,75% a Szociális Biztosítóba, 5,25% pedig a 2. pillérbe vándorol – pontosabban abba a nyugdíjkezelő társaságba, amelyet magunk választottunk. (Ez évtől kezdve évente 0,25%-kal emelkedik a 2. pillérbe vándorló összeg, amíg el nem éri a 6%-ot).

Innentől már kezdjük érteni: mi is felelősek vagyunk azért, mekkora lesz a nyugdíjunk. Nem mindegy, melyik társaságot választjuk az 5,25 százalék kezeléséhez. Mint ahogy nem mindegy az sem, hogy garantált vagy nem garantált nyugdíjalapba fektetjük-e a pénzünk.

young-couple-1760184_640jpg

Garantált vagy nem garantált nyugdíjalap?

A nyugdíjkezelő társaságok négyféle alapot kínálnak:
• garantált kötvényalapú nyugdíjalap
• kötvény- és részvényalapú nyugdíjalap
• részvényalapú, nem garantált hozamú nyugdíjalap
• indexalapú, nem garantált hozamú nyugdíjalap.

Ha több, mint 15 évünk van a nyugdíjig: mindenképp a nem garantált hozamú nyugdíjalapokat válasszuk. Az elmúlt években ezek ötször nagyobb hozamot termeltek, mint garantált társaik. Hosszú távon (+20 év) pedig az átlag hozam meghaladja a 8%-ot is. Az ide tett pénz a többszörösére gyarapodik, különösen a fiatalok számára, akik +20 évben tudnak még gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy csak a 2. pillérből származó havi nyugdíjuk 200 euró helyett 700 euró is lehet.

Ha kevesebb, mint 15 évünk van a nyugdíjig: ha eddig még nem tettük meg, gyakorlatilag már be sem léphetünk 2. pillérbe. Ha pedig már benne vagyunk, pénzünk fokozatosan, automatikusan átkerül a garantált alapokba. A nem garantált alapok ugyanis rövid távon csökkenést is hozhatnak – amit nyugdíj előtt már nem lehet megkockáztatni.
Minden évben kétszer ingyenesen megváltoztathatjuk, melyik alapba szeretnénk helyezni a pénzünk.

close-up-smiling-old-couple-trying-out-tablet-while-standing-tech-store_232070-1886jpg

Ki a kedvezményezett?

Sokan nem tudják, hogy a 2. pillérben összespórolt pénz örökölhető a halálunk után. Nem mindegy, ki a kedvezményezett! Sok fiatal, amikor megköti a nyugdíjbiztosítását, a szüleit jelöli meg kedvezményezettként, később pedig erről elfeledkezik. Mások a férjüket, feleségüket jelölik meg – csak időközben elválnak... Nézzük meg a papíron, halálunk után kire száll az összespórolt pénz.


Forduljunk pénzügyi szakértőhöz

Ha mi nem tudjuk megfelelően értelmezni az adott számlakivonatot, vagy ha nem tudjuk, hogyan kell változtatni rajta, forduljunk független pénzügyi szakértőhöz. Neki van rálátása mind az öt nyugdíjalapkezelő társaságra, és segítenek kiválasztani a számunkra legjobb megoldást. A Finanzpartner munkatársai már több mint egy évtizede, magas szakmai tudással segítenek ügyfeleiknek; és több, mint százezer egyszerű, hétköznapi ember pénzügyeit, nyugdíját tartják kézben.
Arról, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő pénzügyi tanácsadót, „Jelzáloghitel – kérjük ki egy profi tanácsát” című cikkünkben olvashat.

men-1979261_640jpg
Segítségre van szüksége? Kontaktáljon minket ITT

Nem tudja értelmezni a számlakivonatot? Kontaktáljon minket ITT