Nő vagyok, de az üzleti élet megkívánja a férfias hozzáállást

Nő vagyok, de az üzleti élet megkívánja a férfias hozzáállást

PhDr. Janits Erzsébet beszélgetésünkben elárulta, milyen utat járt be karrierje során, milyen nőnek lenni egy kifejezetten férfias üzletágban, és mi jelenti számára a legnagyobb örömet az életben.


A Finanzpartnerben elérte a Partner pozíciót. Milyen utat járt be ennek eléréséhez?

Huszonéves korom óta Multi Level Marketinggel foglalkozom (a továbbiakban MLM). Az első cég, ahol megismerkedtem a hálózatépítéssel (MLM), autókat és ingatlanokat árult, jóval jobb feltételekkel, mint akkoriban a jelzáloghitelek vagy lízingek által. 1997-ben az átlagember számára a lízing elérhetetlen, a jelzáloghitel pedig túl drága volt. Második próbálkozásom a hálózati marketinggel egy termékeladással és szolgáltatással foglalkozó cég volt. Ennél a társaságnál 2007-ig ügyvezető igazgatóként is dolgoztam. 38.500 regisztrált tagot jegyzett akkor a rendszer – és ez a létszám azóta is csak nő. Tudomásom szerint a hálózat ma már több mint 2,5 millió vásárlóval és taggal rendelkezik, nemzetközi szinten. Azután, 13 évvel ezelőtt jött egy harmadik lehetőség, ekkor kerültem pénzügyi területre, három évvel később a Finanzpartnerhez. És azóta itt vagyok. 

Skupina Tatryjpg
„Amikor új ember kerül a csapatba, elsősorban nem azt nézzük, mit tud,
hanem hogy mi rejlik benne.”


Hogyan került a pénzügyi területre és milyen munkatársakat választ maga mellé?


A pénzügybe véletlenül kerültem. Pontosabban: véletlenek nincsenek, mindennek megvan a maga oka. Csak azt az okot nem látjuk mindjárt az elején... Rájöttem, hogy nem a pénzügyi biztosításokkal van gond – hanem bizonyos emberekkel és cégekkel, akik ezzel foglalkoznak. Mi a nehezebb, de biztosabb utat választottuk: becsületesen, hosszútávon dolgozni az ügyfél érdekében. Amikor a csapatba új ember kerül, elsősorban nem azt nézzük, mit tud, hanem hogy mi rejlik benne. Hogyan gondolkodik, milyen az értékrendszere és milyenek a kommunikációs képességei. A Finanzpartnerbe 2012 májusában léptem be a kollégáimmal, egy másik, hasonló jellegű cégből. Ennyi év után is úgy látom, helyes döntés volt – csak azt sajnálom, hogy JUDr. Nagy Eduard (a Finanzpartner alapítója és részvényese) nem szólított meg előbb. Hálás vagyok a türelméért, az alázatosságáért, a nagyvonalúságáért – és hogy mindvégig kitartóan támogatott.


Hogyan néz ki egy átlagos napja? Mennyi órát tölt munkával?

Idézném a lányaimat – három, okos és szép lányom van. Amikor panaszkodom, hogy fáradt vagyok, azt szokták felelni: „Anyu, de te szereted ezt csinálni! Hogyhogy belefáradsz? Ez életstílus – nem munka!” És milyen igazuk van! A szavaik azonnal helyre billentenek. Nem tudnám pontosan megmondani, mennyi időt töltök munkával. Mindig dolgozom, amikor szükséges – és nem erőltetem a munkát, ha nem megy. Miután elsődleges szempont számomra a csapatépítés, dolgozom, amikor látom valamiben vagy valakiben a lehetőséget; illetve amíg egy-egy új csoport vagy személy be nem tanul. Azután szabadabb napok jönnek.

IMG_3331jpg

Állandó jövés-menés az élete: hol tanfolyamra, hol gyűlésre, találkozóra siet. Mi motiválja, hogy nap mint nap felkeljen, és elinduljon a kötelességei után?

Az anyagiak miatt kezdtem el a pénzüggyel foglalkozni, és nem fogom azt állítani, hogy a jó kereset ma már nem érdekel. A pénz fontos. Még a nap is szebben süt, ha van pénzünk – ugyanis ha nálunk épp hosszú tél van, be tudunk fizetni egy kirándulást melegebb tájakra. Azonban sosem dolgoznék olyan cégnek, amely jó kereseti lehetőséget kínál ugyan, de nem törődik a munkatársaival, azok fejlesztésével. Kiegyensúlyozott, józan üzletpolitikára van szükség, amelyet összességében a Finanzpartnernél találtam meg. Mivel MLM hálózatot építek, az érdekel, mit tud nyújtani nekem az adott üzlet hosszútávon. Lehet benne növekedni? A jövőben is meg tudok belőle élni? Az azonnali nyereség semmit sem jelent. Ezt a szakmát szeretném a lányaimmal tovább építeni, valójában családi vállalkozásban gondolkodom. Eszter 27 éves, Virág 25, Zoé pedig 18. Ők már beleszülettek ebbe a szakmába. Talán nem is tudnának mást elképzelni, mint a szabad pályát, ahol nincs nyomás, ugyanakkor megbízható cég áll az ember mögött. Igyekszem jó példát mutatni nekik. Néha talán többet dolgozom a kelleténél – de ugye munka nélkül nincs jutalom. És a lányaim dolgosak, ügyesek, mindenütt csak dicsérik őket; ez jelenti számomra az igazi sikert és örömet.

Visszatérve a kérdéshez: motivál az a pénz, amelyet ezen a területen meg lehet keresni; és motivál az, hogy látom benne a jövőt, mi több, a gyermekeimét is. Motivál, ahogy látom kollégáim sikereit, fejlődését – örömmel tölt el, hogy közös munkánk gyümölcseként valóra tudják váltani álmaikat. Nem utolsó sorban pedig motivál, hogy segítségem által egyre jobb anyagi helyzetben, biztonságban élnek az ügyfeleim. És ha „elfáradok”? Tanfolyamokra és konferenciákra járok, amelyeken mindig újabb energiát kapok.

IMG_6095jpg
„Sosem dolgoznék olyan cégnek, amelyben minden csak a nyereségről szól. Kiegyensúlyozott, józan üzletpolitikára van szükség, amelyet összességében a Finanzpartnernél találtam meg”.


Van kedvenc előadója?

Ing. Igor Čečko, a Finanzpartner vezérigazgatója által tartott tanfolyamokat és konferenciákat csak ajánlani tudom mindenkinek, aki pénzügyi területen szeretne érvényesülni. Azoknak is, akik most kezdik a szakmát, és azoknak is, akik már letettek valamit az asztalra, vagy éppen elakadtak a karrierjükben. Ha a különféle ál-pénzügyi szakértők, motivációs "guruk" helyett az ő előadásaira járnának, teljesen máshol tartanának életük minden területén.

IMG_4934jpeg

Mit gondol a nők társadalomban betöltött szerepéről? Nehezebb karriert építeniük, mint a férfiaknak?

Igen is - nem is. Nem ismerem a helyzetet a szokványos munkahelyeken. Csak 10 hónapig voltam alkalmazott – állandó fizetést, biztonságot kerestem, mint a legtöbb ember. Hamar ráébredtem azonban, hogy olyan, hogy biztonság, nem létezik. Bármikor arra ébredhetsz, hogy a vállalat, ahol dolgozol, csődbe jutott – a munkahelyed pedig nincs többé. Talán megkapod az utolsó hónap fizetését – talán nem... Fix fizetés? Biztonság? Vajon mennyire lehetünk biztonságban, ha alkalmazottként idegen emberek kezébe helyezzük az életünket?

Azért is szerettem bele ebbe vállalkozási formába, mert itt minden rajtam múlik – és mindegy, nő vagyok-e vagy férfi. Vigyázat, nem minden cég ilyen! Ámulattal látom, hogy máshol másképp működnek a dolgok. A kívülről ragyogó, csilli - villi cégekről gyakran kiderül, hogy belül rohadnak. Itt, a Finanzpartnernél kizárólag az általad lebonyolított forgalomtól függ a karriered, és ezen semmi sem változtat. A karriervonal garantált, olyan mint egy szentírás. A cég megalapításától kezdve nem változtattak rajta. Sőt, mindig meglepnek minket valamilyen váratlan bónusszal, amelyekkel még erőteljesebben jutalmaznak minket. Biztosan ismeri azt az érzést, amikor többet kap valamiből, mint ahogy azt várta. Itt ilyesmi évente többször is megtörténik.

6n1-ihIjjpeg

Ön milyen főnök?

Azt hiszem, szigorú és igazságos. De erre a kérdésre inkább a kollégáim tudnának válaszolni.


Mit ajánlana azoknak a hölgyeknek, akik szeretnének olyanok lenni, mint Ön?

Valószínűleg nem léteznek ilyen hölgyek. Be kell vallanom: egy életen keresztül az az érzésem, hogy mindig el vagyok maradva. Szerencse, ha ez a kívülről nem látszódik. Senkinek sem kell elkövetnie az én hibáimat – viszont jól jár, ha tanul belőlük. A cégünkben mindig az illető pozitívumait keressük, és igyekszünk azokat erősíteni. Ekkor tud valaki kiegyensúlyozottá, elégedetté, és sikeressé válni. Szerencsém van, hogy egyik kolleganőm se olyan, mint én. Fantasztikus hölgyek. Sokat tanulok tőlük, mert habár én kívülről nőies vagyok, az üzleti világban gyakran úgy viselkedek, mint egy férfi.


Melyik az az öt legfontosabb tulajdonság, amelyekkel rendelkeznie kell egy jó pénzügyi tanácsadónak?
Becsületesség, becsületesség, becsületesség – valamint józan ész és nyitottság. Ezek a tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy sikeressé váljon valaki. Minden mást meg lehet tanulni.


Van kedvenc mottója?

Van több is, egy azonban segített abban, hogy elérjem a vágyaimat. Ez pedig a következő: „Hallgass arra az emberre, aki elérte azt, amit te is szeretnél – és ha azt mondja, ugorj, ne azt kérdezd, miért, hanem hogy milyen magasra.” Egész életemben ezt a tanácsot követtem, és mondhatom, megérte.

„Mindig az illető pozitívumait keressük, és igyekszünk azokat tovább erősíteni. Így tud valaki teljes mértékben kibontakozni, kiegyensúlyozottá, elégedetté – és sikeressé válni.”

Köszönöm a beszélgetést!
10428622_896814447024464_1741489924506764801_njpg

Cikkek rólam - tőlem ITT

Változtasd meg az életed, gyere velünk vállalkozni ITT

Csak pénzügyi tanácsot szeretnél? Írj nekem ITT

Fenti beszélgetés szlovákul - Článok po slovensky