Som žena, no správanie v biznise mám skôr mužské.

Som žena, no správanie v biznise mám skôr mužské.

Senior Director spoločnosti Finanzpartner: Som žena, no správanie v biznise mám skôr mužské


PhDr. Alžbeta Janitsová nám v rozhovore prezradila, akou kariérnou cestou prešla, aké je to byť ženou v mužskom biznise aj to, kto jej robí v živote najväčšiu radosť.


Vo Finanzpartner ste sa vypracovali na pozíciu Senior Director. Akou cestou ste prešli, kým ste to dosiahli?

Od svojich dvadsiatich rokov podnikám formou Multi Level Marketingu (ďalej už len MLM, pozn. red.). Najprv to boli tzv. kluby, cez ktoré sa kupovali autá a nehnuteľnosti za oveľa lepšie podmienky, ako boli v tom čase hypotéky alebo leasingy. V roku 1997 pre bežných ľudí leasing nebol možný a hypotéky boli drahé. Druhý môj pokus v rámci sieťového marketingu bola spoločnosť, nákupné spoločenstvo. V tej spoločnosti som na Slovensku pôsobila aj ako konateľka do roku 2007 a v roku 2008 som odstúpila svoju sieť niekomu, kto to buduje ďalej. Keď som odchádzala, mala som registrovaných vyše 38.500 ľudí a daná sieť aj dnes rastie ďalej. Podľa mojich informácií je tam zaregistrovaných vyše 2,5 mil. spotrebiteľov a spolupracovníkov už medzinárodne. Potom prišiel môj tretí pokus a do dnes som tu (úsmev, pozn. red.). 

Do finančníctva som sa dostala náhodou. Síce vždy tvrdím, že náhody neexistujú a všetko má svoj dôvod, len nemusíme to hneď vidieť. Prišla som na to, že nie poisťovníctvo je zlé, to len ľudia vedia byť dobrí a zlí. My s mojím tímom sme si vybrali tú ťažšiu cestu, avšak trvácnu. Robiť to pre klienta čestne a dlhodobo. Keď do tímu priberieme nového člena, nesledujeme v prvom momente jeho vedomosti, ale vlastnosti. Ako rozmýšľa, aké má hodnoty, etiku a komunikačné zdatnosti. Do Finanzpartner, a.s. som prestúpila z inej maklérskej spoločnosti spolu s kolegami v máji 2012 a aj po toľkých rokoch stále hovorím, že to bolo správne rozhodnutie, len škoda, že pán JUDr. Eduard Nagy (zakladateľ a akcionár spoločnosti Finanzpartner, pozn. red.) ma neoslovil skôr. Dodnes som mu vďačná za jeho trpezlivosť, pokoru, nadhľad a že to so mnou zvládol.


Opíšte, ako vyzerá váš bežný pracovný deň. Koľko hodín denne venujete práci?

Tu by som rada citovala svoje deti. Mám tri krásne a múdre dcéry (na archívnej snímke vyššie s hercom Jozefom Vajdom, pozn. red.), ktoré, keď im niekedy poviem, že som unavená, hneď zareagujú: ako môžeš byť unavená, keď robíš to čo miluješ? To nie je práca, to je životný štýl a z toho sa nedá unaviť. A hneď sa prestanem vyhovárať na únavu. 

A koľko hodín? To sa nedá presne určiť. Pracujem vždy, keď je to potrebné a je príležitosť, netlačím na pílu, keď sa nedá. Nakoľko mojou prioritou sú nábory, robím vždy, keď je šanca a kým sa daný tím alebo osoba u nás neadaptuje. Potom mávam voľnejšie dni.

IMG_3331jpg

Pracovne často cestujete, absolvujete semináre, rokovania, stretnutia. Čo vás každodenne motivuje vstať a ísť za svojimi povinnosťami?

Čo ma motivuje? Vždy niečo iné. Začala som to robiť kvôli peniazom a nebudem vám klamať, že to nerobím kvôli financiám. Peniaze sú potrebné a keď ich človek má dosť, aj slnko svieti častejšie. Ak nesvieti na Slovensku, tak si zaplatíte dovolenku tam, kde práve svieti.:-) Určite by som nepracovala v spoločnosti, kde sú len provízie a všetko ostatné škrípe. Treba mať zdravé rozloženie a pre mňa to zdravé je práve vo Finanzpartner. Som budovateľka siete a pri každom obchode sledujem hlavne to, čo mi môže priniesť do budúcna. Či je tam rastový potenciál alebo nie. Okamžitý zisk mi nič nehovorí. Budujem so svojimi deťmi rodinnú firmu. Eszter má 21 rokov, Virág 19 a Zoé 12. Oni sa do toho doslova narodili a nič iné, než slobodné podnikanie bez útlaku a len s profesionálnou firmou, si nevedia predstaviť. Za 20 rokov som vo všetkých firmách absolvovala všetky semináre, školenia, tím mítingy, porady atď.  Všetky okrem jedného, keď mala Zoe dva týždne. Ing. Igor Čečko (výkonný riaditeľ spoločnosti Finanzpartner, pozn. red.) často hovorí, že každý úspešný človek chodí na semináre, avšak nie každý, kto chodí na semináre, je úspešný. Semináre nášho výkonného riaditeľa by mali absolvovať tisíce ľudí z finančníctva, ktorí chcú dosiahnuť viac. Takí, ktorí sa niekde zasekli na ceste za úspechom, alebo len teraz začínajú. Keby namiesto pseudoodborníkov vo finančníctve absolvovali jeho školenia, ich životy, obraty a financie by vyzerali celkom ináč a určite pozitívnejšie. Najviac ma však motivujú moje deti. Chcem im byť dobrým vzorom. Niekedy pracujem aj viac, ako by som mala, avšak práca je dobrá vec. Babička hovorievala: bez práce nie sú koláče. Dodnes žijem podľa toho a presne to chcem odovzdať aj svojim deťom. Som šťastná, lebo aj moje dcéry sú pracovité a všade počúvam na ne len samé pochvaly. Je to pocit, ktorý si za peniaze nekúpite.

"Najviac ma motivujú moje deti.
Chcem im byť dobrým vzorom."

IMG_4934jpeg


Čo si myslíte o ženách a ich mieste v spoločnosti? Majú to v dosahovaní kariéry ťažšie ako muži?

Aj áno, aj nie. Nepoznám podmienky v "klasickom“ zamestnaní. Ja som bola zamestnancom len 10 mesiacov, lebo som hľadala istotu, fixný príjem, ako to veľa ľudí pozná. Veľmi rýchlo som prišla na to, že istota neexistuje, lebo idete ráno do zamestnania a firma môže byť zavretá, krach. Fixný príjem? Odrobíte 30 + 15 dní a možno mzdu dostanete, možno nie. Možno dostanete, čo očakávate, možno nie. Istota? Dávate svoj život a život svojej rodiny do rúk cudzím ľuďom a viete ako sa väčšina ľudí správa voči cudzím veciam. Preto som sa zamilovala do typu takéhoto podnikania, lebo tu je jedno, či ste muž alebo žena. Pozor, nie vo všetkých firmách takéhoto typu. Kariéra je fixne daná podľa obratu a keď to splníte, idete vyššie po kariére. Aspoň v našej spoločnosti. Stretávam však veľa ľudí a s úžasom vidím, že čo je z vonka lesklé, to je vo vnútri hnilé. Vo Finanzpartner má každý garanciu, že kariéra je sväté písmo a od založenia spoločnosti nikdy nebola zmenená. Ba! Vždy dostaneme ku kariére neplánovanú podporu vo forme rôznych bonusov. Určite aj vy poznáte ten pocit, keď dostane viac, než ste očakávali. Je to veľmi príjemný pocit a tu nám také pocity doprajú niekoľkokrát ročne.


"Vo Finanzpartner má každý garanciu, že kariéra je sväté písmo."

6n1-ihIjjpeg


Aká ste podľa vás šéfka?

Vraj prísna a spravodlivá. Na túto otázku by boli kompetentní reagovať moji kolegovia.


Čo by ste poradili dámam, ktoré túžia byť ako vy?

Asi také dámy neexistujú, ktoré túžia byť ako ja a musím sa priznať, že celý život mám pocit, že nič nestíham. Šťastie, ak to navonok vyzerá ináč. Každej radím, aby bola sama sebou a aby nechcela byť ako ja. Nemusí zopakovať moje chyby, nech sa z nich radšej učí. Vždy u každej hľadáme ich silné stránky a tie posilňujeme. Vtedy človek vie byť vyrovnaný, úspešný a šťastný. Mám šťastie na kolegyne, že ani jedna nie je ako ja. Sú úžasné dámy. Veľa sa učím od každej, lebo ja síce vyzerám ako žena, no správanie v biznise mám skôr mužské.


Vymenujte päť najdôležitejších vlastností, ktoré musí mať správny finančný sprostredkovateľ.

Čestnosť, čestnosť, čestnosť, zdravý sedliacky rozum, vždy otvorená myseľ – nie je to asi vlastnosť, ale je dôležitá pre úspech. Všetko ostatné sa dá naučiť.


Ako najradšej trávite voľný čas?

Bez komentára. Som dosť nudná v tomto smere. Moji najbližší to vedia (smiech, pozn. red.).

(Doplnené dňa 15.01.2021 - viď. tu.)

IMG_0442jpeg


Máte obľúbené motto, ktorým sa v živote riadite?

Mám ich veľmi veľa, avšak jedna myšlienka ma dostala v živote tam, kde som dnes. Jediná veta, rada: počúvaj človeka, ktorý dosiahol to, čo aj ty chceš dosiahnuť, a keď ti povie skoč, nepýtaj sa prečo, ale polož mu otázku, ako vysoko. Celý, celučičký život som sa riadila presne podľa toho a po 20 rokoch môžem povedať, že sa to oplatilo. Bola to veľmi užitočná rada. Ďakujem. 

Celý článok nájdete na tomto odkaze

10428622_896814447024464_1741489924506764801_njpg