Jelzáloghitel – mi a helyzet 2021 elején?

Jelzáloghitel – mi a helyzet 2021 elején?

Pénzügyi ABC sorozat

Ha valaki most, 2021 elején szeretne jelzáloghitelt felvenni, új helyzettel, új megoldásokkal találkozhat a szlovákiai bankok kínálatát illetően. Az egyik oldalon minden eddiginél kedvezőbb kamattal érhetők el mind az új hitelek, mind a már meglévők refinanszírozása. Másrészt azonban a bankok szigorították a feltételeket, és megemelkedtek a banki költségek is.
Mindez a Covid-19 járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatoknak (is) tudható be. Az állam nem szeretné, ha a lakosság nagy része eladósodna, fizetésképtelenné válna. A másik oldalon viszont a bankok is igyekeznek talpon maradni.

3041jpg

Nézzük pontosan, mire számíthatunk a jelzáloghitelek területén a szlovákiai bankokban:

1. Minden eddiginél alacsonyabb kamatok

Jelenleg rendkívül kedvező kamattal juthatunk hozzá jelzáloghitelhez. Ez általában 0,85-89 %-os kamatot jelent, 3 év fix kamatozással, azonban egyes bankok már 0,40-0,48 százalékkal is kínálják terméküket. Ez utóbbi minden eddiginél kisebb kamatnak számít, és kétségkívül jó megoldás lehet sokak számára. Azonban vigyázat: ezek a nagyon jó kamatok nem mindig olyan nagyszerűek, mint ahogy tűnnek. Ráadásul nem is mindenki juthat hozzá.

it-s-forbidden-angry-displeased-young-male-frowns-face-shows-stop-gesture-keeps-palm-front-tries-prevent-himeself-from-something-bad-unpleasant-wears-casual-t-shirt-isolated-whitejpg


2. Szigorúbb feltételek

Már a pandémia első hullámakor, 2020 tavaszán szigorodtak a feltételek, kik vehetnek fel hitelt. Ezek a feltételek mára már némiképp lazultak, de mindenképpen jelen vannak, és számolni kell velük. Sok bank egyáltalán nem ad hitelt, mások pedig korlátozzák a hitelfelvétel lehetőségét azoknak, akik:
• külföldön dolgoznak
• egyes szektorokban dolgoznak (pl. vendéglátóipar, idegenforgalom, turisztika)
• vállalkozók.


Az objektivitás kedvéért el kell mondani, hogy hitelnyújtáskor a bankoknak körültekintőnek kell lenniük, és sokszor sokkal jobban tudatában vannak annak, mekkora kockázatot szeretne vállalni az ügyfél, mint ő saját maga.
  

 - megemelték az illetékeket -

- többe kerül a folyósítási jutalék -


3. Megemelkedett banki költségek

Mivel a bankok nyeresége a fent vázolt okok miatt csökken, a pénzintézetek igyekeznek másféleképpen bevételhez jutni. Ennek egyik módja, hogy megemelték az illetékeket. A legtöbb bankban többe kerül a folyósítási jutalék (azaz az a díj, amelyet a bank a jelzáloghitel nyújtásáért kér az ügyféltől). Továbbá majdnem minden intézetnél emelkedtek a folyószámla kezelésének költségei is, azaz drágult a személyes pénzkivétel és -betétel, a számlakivonat, és a postaköltség is.   

Éppen ezért legyünk óvatosak a kedvező kamatozású hitelekkel. Ne csak a kamatot figyeljük, hanem az úgynevezett THM-et is (teljes hiteldíj mutató, szlovákul RPMN- ročná percentuálna miera nákladov). A THM mutatja meg pontosan, mekkora lesz valójában az az összeg, amelyet fizetnünk kell, ugyanis magába foglalja a kamatot, de a különböző illetékeket is. Könnyen megeshet, hogy az alacsony kamatozású hitel többe kerülhet, mint ahogy arra számítottunk.
  Hiteljpg


4. A hitel mellett egyéb pénzügyi termékek eladása

A másik mód, amivel a bankok szeretnének nyereséghez jutni: bővítették termékeik kínálatát. Olyan termékekről van szó, amelyeket eddig jellemzően nem a bankokban, hanem többek közt biztosítótársaságoknál találtunk meg. Például a jelzáloghitel mellé mindjárt be is biztosíthatjuk az ingatlant az adott bankban. Sőt, vannak pénzintézetek, amelyek teljes csomagot ajánlanak fel az ügyfeleknek, megtakarítással, hosszú távú spórolással, élet és nyugdíjbiztosítással együtt. Habár ez a kínálat kézenfekvőnek tűnik – azaz, hogy mindent egy intézményben, egy kalap alatt kapjunk meg –, a szakértők szerint mégsem ez a legszerencsésebb megoldás az ügyfelek számára.

Hogy miért nem? A jelzáloghitelek és a spórolás-biztosítás két külön szakterület. A banki alkalmazottak többsége pedig nem rendelkezik azzal a szaktudással, képesítéssel, amit mondjuk egy nyugdíjbiztosításhoz kéne tudniuk. Továbbá a bankban nincs idő arra sem, hogy feltérképezzék egy-egy ügyfél (és annak családjának) pontos bevételét, havi kiadásait, egészségi állapotát, pénzügyi igényeit, terveit. A banki alkalmazottakra nagy nyomás helyezkedik, hogy teljesítsenek – így azonban elég nehéz helyzetbe kerültek. Körülbelül olyanba, mintha varrónőként a cipészmesterséghez is érteniük kéne.


A bankok szeretnének nyereséghez jutni...

Ha a közeljövőben szeretnénk jelzáloghitelt felvenni, forduljunk inkább független pénzügyi szakértőhöz, aki segít kiválasztani a számunkra legjobb megoldást. A Finanzpartner munkatársai már több mint egy évtizede, magas szakmai tudással segítenek ügyfeleiknek; több, mint 50 pénzügyi társasággal állnak kapcsolatban, és több, mint százezer egyszerű, hétköznapi ember pénzügyeit tartják kézben. Arról, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő pénzügyi közvetítőt (köznyelven tanácsadót), Jelzáloghitel – kérjük ki egy profi tanácsát című cikkünkben olvashat.


home-2486092_640jpg

Tanácsadásra van szükségem - keresse szakembereinket ITT

Egyedül szeretném kiszámolni - ITT

Melyik bankokkal dolgozunk együtt? ITT