Cipősdobozba zárt szeretet

Cipősdobozba zárt szeretet

Ilyenkor, karácsony táján minden ember vágyik egy kis ajándékra. Arra, hogy szeretetet kapjon – és adjon.

IMG_5158jpg

Sajnos azonban sokaknak nincs senkije. Az idősek otthonában számos olyan nyugdíjas él, aki hiába várja, hogy valaki meglátogassa, és személyes ajándékkal lepje meg a karácsonyfa alatt. Talán nincs senkijük – talán lenne, de a családtagok, ismerősök már elfeledkeztek róla. Rájuk gondolva indult el pár évvel ezelőtt a „Mennyi szeretet“ („Koľko lásky”) nevezetű kezdeményezés, melynek célja, hogy egy cipősdobozba zárt ajándékokat gyűjtenek, amelyeket aztán eljuttatnak az idősek otthonában élőknek.

Ehhez csatlakoztak idén a Finanzpartner munkatársai. Pontosabban: a cég egyik munkatársa, Janits Erzsébet csoportja vett részt ebben a programban. „Mivel tudom, hogy a csoportom tagjai egyébként is szívesen adakoznak, megszólítottam őket: mit szólnának, ha mi is csatlakoznánk a kezdeményezéshez? Ha mi is teletennénk egy-két cipősdobozt ajándékkal, kedvességgel, szeretettel? Mindenki, kivétel nélkül azonnal igent mondott – sőt, pár nappal később már össze is állítottuk a csomagocskáinkat.”

A dobozokba a felhívás alapján a következő dolgok kerültek:
valami illatos – samponok, tusfürdők, szappanok, gyertyák
valami édes – csokoládék, száraz sütemények, cukorkák
valami sós – sós ropogtatni valók
valami meleg – sapkák, sálak, kesztyűk, zoknik, harisnyák, kávé, tea
valami olvasnivaló – könyvek, keresztrejtvények
egy kis emlék – bögrék, karácsonyi képeslapok
IMG_5097jpg

„Egy cipősdobozt a legtöbbször kidobunk... – mondja Erzsébet – Mégis, micsoda örömet szerezhetünk vele, ha megpakoljuk ajándékokkal! Mennyi sok apróság, szeretet fér bele! Szépen becsomagolva, fillérekért szerezhetünk másoknak örömet.”


Erzsébet csoportjában valóban többen egész évben adakoznak, vagy rendszeresen részt vesznek településük karácsonyi gyűjtő-akciójában.


„Különösen karácsonykor mindenki vágyik egy kis odafigyelésre – mondja Balázs Mónika. – Hogy azt érezze: ő is fontos valakinek, rá is gondolnak, nem él fölöslegesen a világban.”
 IMG_5124jpg

Markuszek Renáta: „Sokkal jobb adni, mint kapni; és sok olyan ember van, akinek senki sem tesz ajándékot a karácsonyfa alá. Nagyon szívesen vettem részt ebben a programban, örülök, ha örömet okozhattam.”
IMG_5119jpg

Klimaj Ildikó: „Engem arra tanítottak a szüleim, hogy mindig segítsek másoknak. Épp ezért egész évben adakozok. Egy percet sem gondolkodtam azon, csatlakozzam-e ehhez a szép kezdeményezéshez”.
IMG_5132jpg

Szalay Árpád: „A kislányom is rajzolt egy képet azoknak a nagymamáknak, nagypapáknak, akik az idősek otthonában élnek. Bízom benne, sikerült egy kis mosolyt csalni az arcukra.”
IMG_5137jpg

Blanka Jasovská: „Hogy mit tettem a dobozba? Többek közt egy kis édességet, hogy megédesítse az ott lakók mindennapjait, meleg kesztyűt és zoknikat, hogy felmelegítse az elfáradt kezeket, lábakat. És persze sok-sok szeretet, hogy érezzék az ott lakók: rájuk is gondolnak.”
IMG_5129jpg

Soóky Kitty: Van egy mondás: „Ha kapsz, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved.” Én is így gondolom. Örülök, hogy a menedzserem felhozta ezt a lehetőséget, mert adni csodálatos dolog. A cipődobozos akció nagyon szép kezdeményezés, és remélem, örömet szerezhettünk vele pár nagypapának, nagymamának.”
IMG_5171jpg