Som vďačná za svoju prácu

Som vďačná za svoju prácu

Barbara TÖRÖKOVÁ: je súčasťou tímu Finanzpartner od leta 2021 a primárne pôsobí v Želiezovciach, Leviciach a Nových Zámkoch.

Zaoberá sa poistením, 2. a 3. pilierom, investíciami a úvermi.

Žije v Želiezovciach so svojím partnerom a domácimi miláčikmi: tromi labradormi. Miluje prírodu, vo voľnom čase je rada v záhrade a číta knihy. Jej koníčkom je aj cestovanie a spoznávanie nových kultúr.

 image1jpeg

"Ak chcete byť úspešní: vyznajte sa v tom, čo robíte, milujte to, čo robíte,
a verte tomu, čo robíte... z celého srdca!"

Ako ste sa ocitli vo svete financií?

Financiám sa venujem od roku 2021, kedy som začala spolupracovať s Finanzpartner. Predtým som 15 rokov pracovala u známeho mobilného operátora. Z toho 9 rokov ako odborník pre zákazníkov v oblasti telekomunikácii a potom som sa 6 rokov zaoberala firemnými klientmi v okresoch Nové Zámky a Levice. Začiatkom roka 2019 som sa rozhodla, že je čas na zmenu. Potom som 2 roky hľadala svoje miesto, keď som vďaka mojej súčasnej mentorke Ildikó Klimaj spoznala Finanzpartner. Myslím si, že sa oplatilo čakať na vhodnú príležitosť.

 

Mnoho ľudí si myslí, že nezávislé finančné poradenstvo nie je skutočná práca. Nemala vaša rodina obavy, keď ste sa do toho pustili?

Môj partner ma, našťastie, od začiatku povzbudzuje a vo všetkom podporuje. Vie, že rada pracujem s ľuďmi, často mi hovorí, že tá práca je skutočne pre mňa, a že som na správnom mieste. Ale ten, kto mal veľké obavy, bola moja mama. „Nie je to skutočná práca, nedá sa tým uživiť,“ hovorievala mi a bála sa aj toho, že budem neustále na cestách. Napriek tomu moje rozhodnutie akceptovala a keďže vidí, že ma práca napĺňa, tak moju prácu prijala, je na mňa hrdá.


"Bez dobrého manažéra je to v tejto oblasti ťažké sa uplatniť."

5jpg

Čo bolo to, čo vás skutočne oslovilo natoľko, že ste sa v roku 2021 rozhodli pre túto prácu?

Myslím, že najväčšiu zásluhu na tom má moja mentorka Ildikó Klimaj. Poznali sme sa už dlhšie, vedela som, čím sa živí a že je čestná a spoľahlivá. Presne a jasne mi vysvetlila, ako mi táto príležitosť prinesie úžitok, a tiež sľúbila, že mi poskytne pomoc vždy, keď ju budem potrebovať. S jej ponukou som súhlasila hneď na prvýkrát a Ildikó svoj sľub dodržala. Vždy budem vďačná za to, že ma na tejto ceste drží za ruku. Bez dobrého manažéra je to v tejto oblasti ťažké.

 

Avšak nerozhodli by ste sa spolupracovať s Finanzpartner, ak by vám nesadol svet finančníctva...

Prirodzene! Vždy ma zaujímali finančné záležitosti a na druhej strane milujem ľudí. Nie náhodou je táto práca užitočná: v dnešnom neistom svete záleží na tom, aké poistenie uzavrieme, aký máme dôchodok a ako si môžeme usporiť. Podstatou našej práce je pomáhanie druhým a keďže Finanzpartner má mimoriadne široké portfólio, môžem svojim klientom poskytnúť ten najlepší personalizovaný produkt vhodný pre ich potreby.


7jpg

"Nie je tu žiadny tlak, žiadne nepríjemné otázky, každý môže pracovať vlastným tempom. Je dobrý pocit pracovať pre spoločnosť, kde vás vnímajú ako človeka a kde nie ste len „číslo“ na výkonnostnom rebríčku."


Aké zázemie vám poskytuje samotná spoločnosť Finanzpartner?

V prvom rade nás držia za ruku a vedú. Dostaneme všetku pomoc pre profesionálny rozvoj: bezplatné online a osobné školenia a ľahko dostupné informácie v slovenskom a maďarskom jazyku. Je dobré, že svoju prácu môžeme robiť aj online, takže v mnohých prípadoch môžeme pracovať aj z domu. Mám vlastnú profesionálnu webovú stránku, ktorú mi Finanzpartner dal bezplatne vyhotoviť. To je tiež obrovská pomoc! Každý rok nás tiež motivujú súťažami v podobe luxusnej dovolenky, kam môžeme zobrať aj svoju rodinu. V odborných otázkach poradí nejeden skúsenejší kolega, čo je tiež nezvyčajné v podobných firmách! S takýmto ľudským prístupom som sa ešte na žiadnom pracovisku nestretla. Nie je tu žiadny tlak, žiadne nepríjemné otázky, každý môže pracovať vlastným tempom. Je dobrý pocit pracovať pre spoločnosť, kde vás vnímajú ako človeka a kde nie ste len „číslo“ na výkonnostnom rebríčku.

 

Čo vás na tejto práci baví najviac?

Osobná sloboda. Čas si prideľujem sama, pracujem kedy a koľko chcem. Ale keďže pracujem pre seba, snažím sa z každého dňa vyťažiť maximum, keďže je na mne, aký plat dostanem. Páči sa mi aj to, že stále čelím novým výzvam, nie je to monotónna práca. Neustále stretávam nových ľudí, ktorí žijú v rôznych situáciách a finančných štandardoch, takže pri riešení problému musím byť kreatívna.

8jpg

S akými problémami sa v poradenstve stretávate? Aké najčastejšie finančné chyby robia ľudia na Slovensku?

Žiaľ, úroveň finančnej gramotnosti je u nás veľmi nízka, preto je našou úlohou učiť a pomáhať ľuďom v tejto oblasti. (A to všetko tak, že väčšinu klientov už finančný poradca raz, dvakrát sklamal, a preto sú nedôverčiví.) Často ani nevedia, za čo platia, aké majú poistenie či sporenie. Vedia, že „niečo mám“ – v takomto prípade spolu s nimi preverujem ich už uzatvorené zmluvy. Bol už aj taký príklad, keď si môj klient myslel, že má všetko poistené, no nakoniec sa ukázalo, že v skutočnosti len šetril peniaze! Často odpovedáme na otázku, na čo je životné poistenie? Ľudia často nerozumejú, prečo je dôležité životné poistenie a poistenie nehnuteľnosti, no aj dôchodkové sporenie považujú za zbytočné plytvanie peniazmi. Ešte horšie je, keď si myslia, že sa im nemôže nič stať, a keď sa potom niečo zlé prihodí, často je už neskoro požiadať o pomoc. Presne v týchto prípadoch je dôležitá naša práca. Mojím prvoradým cieľom je otvárať ľuďom oči a ukazovať im finančné možnosti, ktoré majú k dispozícii.

 

Aj v tejto práci sú chvíle, keď sa nedarí. Ani v tom najhoršom ste nauvažovali o zmene práce?

Ako nezávislý finančný poradca musíte byť vytrvalí. Sú vzostupy a pády a musíte to vedieť akceptovať. Práve vtedy je dôležité mať kolegov, ktorí vás posúvajú vpred – ja mám šťastie na svoju manažérku. Keďže ma dobre pozná, presne vie, ako ma motivovať a inšpirovať. Je pre mňa dôležité, aby som sa mohla s niekým porozprávať, ak som „stratená“ alebo keď neviem, ako ďalej. Môžem sa obrátiť na Ildikó, ale aj na kohokoľvek v našom tíme. Som vďačná za prácu v takomto dobrom kolektíve, kde vznikli aj skutočné priateľstvá.

2jpg

Kde sa teraz nachádzate? Čo chcete v rámci spoločnosti dosiahnuť?

Chcem patriť medzi najlepších finančných poradcov. Mojím aktuálnym cieľom je poskytovať svojim klientom dlhodobú spoluprácu a starostlivosť a rozširovať svoju databázu. Snažím sa ostatných naučiť, ako si v ťažkých chvíľach môžu vytvoriť lepšiu finančnú situáciu, napr. počas choroby, ako môžu svojim deťom zabezpečiť lepšiu budúcnosť. V budúcnosti by som chcela vytvoriť aj menší tím.


Aký je váš najväčší úspech vo Finanzpartner?

Úspech znamená pre každého niečo iné. Pre mňa je úspechom, keď sú moji klienti so mnou spokojní, poďakujú mi za pomoc a odporučia ma ďalej. Je dobré, keď sa na mňa obracajú s novými otázkami a pýtajú sa na môj názor aj v iných prípadoch. Myslím si, že pre uznanie je potrebné tvrdo pracovať v akejkoľvek oblasti života, ale stojí to za to. Moje motto je nasledovné: "Ak chcete byť úspešní: vyznajte sa v tom, čo robíte, milujte to, čo robíte, a verte tomu, čo robíte... z celého srdca!"

Barbi kicsi 32 x 30 mmpng

V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať, rada vám pomôžem: barbara.torokova@finanzpartner.sk alebo +421 (0) 908 474 044

Moje služby TU