Nikdy sa nevzdávam!

Nikdy sa nevzdávam!

Renáta MARKUSZEK žije v okrese Komárno s 15-ročným synom a 22-ročnou dcérou. 

Do tímu Finanzpartner sa pridala v roku 2021 a v súčasnosti zastáva pozíciu riaditeľky. 

Zaoberá sa nielen úvermi, poistením a investíciami, ale aj realitným trhom. 


S tímom, ktorý pozostáva zo 14 ľudí, pôsobia v troch kanceláriách: Dunajská Streda, Štúrovo a Šahy, ale ich klienti pochádzajú aj z okolia Komárna, Nových Zámkov, Šamorína, Levíc, Veľkého Krtíša a Galanty. 

IMG_4167jpg

„Čo môžeš urobiť dnes, to neodkladaj na zajtra.“

 

Ako ste sa ocitli vo svete financií?

V októbri 2010 som sa rozhodla, že vyskúšam prácu v tejto oblasti. Otvoril sa mi úplne nový svet, dovtedy som pracovala v iných sférach. Dala som si skúšobnú lehotu tri mesiace... No a odvtedy prešlo 14 rokov a moja práca sa stala mojím životným štýlom. Do Finanzpartner som prestúpila v máji 2012, čo odvtedy považujem za najlepšie rozhodnutie v mojom živote.

 

V roku 2010 ste mali doma dve malé deti. Váš malý syn ešte nemal dva roky a dievčatko malo práve deväť rokov. Čo povedala na vašu novú prácu rodina?

Mierne povedané, neboli veľmi spokojní s mojím rozhodnutím. Od všetkých som počula, že by som si mala nájsť „poriadnu prácu“. To ma však ešte viac motivovalo k tomu, aby som ukázala, čoho som schopná. Teraz môžem s kľudným svedomím povedať, že som dosiahla, čo som chcela! Dokázala som, že aj matka s malými deťmi si vie vybudovať kariéru od nuly.

IMG_4169jpg

Takže v istom ohľade ste išli proti vetru. Iné ženy by to kvôli pokoju v rodine vzdali hneď na začiatku. Čo vás motivovalo k tomu, aby ste vytrvali?

Zo začiatku ma zaujímalo len to, aby som sa naučila čítať „poznámky pod čiarou“. Myslela som si, že keď už na nič iné, tak aspoň na to to bude to dobré, aby ma nemohli finančne podviesť. Potom som si túto prácu pomaly a postupne zamilovala. A keď som po dvoch rokoch prestúpila do Finanzpartner, otvorili sa mi možnosti, o akých sa mi predtým ani nesnívalo. Toto bol ten moment, od kedy ma od práce nedokázala odradiť už ani vlastná rodina.

 

Môžete uviesť nejaké príklady? Prečo sa dnes oplatí stať nezávislým finančným poradcom na Slovensku?

Predovšetkým preto, že si môžete zabezpečiť slušný zárobok, oveľa lepší ako vo väčšine zamestnaní. A tento príjem sa môže vždy, aj z roka na rok, zvyšovať a neexistuje strop, koľko môžeme zarobiť. Samozrejme, bez práce nie sú koláče! Tiež nie je jedno, do ktorej spoločnosti sa pridáme, keďže veľmi záleží na tom, aká je kariérna línia, teda ako je postavená samotná štruktúra. V mnohých firmách sa podmienky neustále menia. Ja chodím každú noc pokojne spať: viem, aká bude odmena za vykonanú prácu. Ak sa za posledných 12 rokov vo Finanzpartner niečo zmenilo, tak to bolo pre lepšie napredovanie finančných poradcov. Okrem toho je dôležité, aké široké má firma portfólio. Ak nie je dostatočne široké, tak sa človek zbytočne snaží. Ponuky iných poradcov by porazili tie naše a aj keby sme sa snažili zo všetkých síl, aj tak by nás pred cieľom „predbehli“ iní. To môže byť dosť deprimujúce! Cez Finanzpartner sme v kontakte takmer so všetkými finančnými inštitúciami na Slovensku, dokonca si poradím aj s realitným trhom. Výhodou tiež je, že ma nikto neobmedzuje: po konzultácii s klientom sa môžem sama rozhodnúť, čo je pre neho to najlepšie.

IMG_4166jpg

"Ak sa za posledných 12 rokov vo Finanzpartner niečo zmenilo,
tak to bolo pre lepšie napredovanie finančných poradcov."


To tiež znamená, že sa musíte neustále zlepšovať, pretože musíte byť vždy informovaná o  novinkách a ponukách vo svete financií.

Prirodzene. To je tiež niečo, čo milujem: príležitosť na osobný rozvoj. A kto si myslí, že sa neustále učím len o „suchých“ financiách, tak sa mýli. Musím sa neustále zlepšovať aj v komunikácii a v medziľudských vzťahoch. V tejto oblasti treba urobiť všetko pre to, aby sa z nás stali príjemní, ohľaduplní a nápomocní ľudia. Finanzpartner kladie vysoký dôraz na osobný rozvoj: často sa zúčastňujeme školení, ktoré sa nesú v dobrej nálade. Ak sa ich niekto nemôže zúčastniť napríklad preto, že má malé deti, všetky poznatky môže získať online. Náš vzdelávací systém je bezplatný.

 

Odporúčate teda túto prácu vyslovene aj ženám a matkám s malými deťmi?

Nie je náhodou, že 12 z môjho 14-členného tímu sú ženy. Je lákavé, že máme flexibilný pracovný čas, takže kľudne môžeme pracovať aj z domu, čo naše online systémy  umožňujú. Kvôli čomu ešte vyslovene odporúčam túto prácu práve ženám? Žiaľ, v dnešnej dobe sa každé druhé manželstvo končí rozvodom, mnohé matky tak vychovávajú svoje deti samé. To, že koľko času a peňazí majú takéto ženy na svoje deti, je veľmi dôležité.

IMG_4755JPG

ODKAZ PRE TEBA...

Aj vo vašom živote bolo podobne ťažké obdobie... V roku 2022 ste sa rozviedli s manželom. Ani vtedy ste neuvažovali nad tým, že by ste to vzdali a hľadali si inú prácu?

Bol to jeden z najťažších rokov môjho života. Dal mi poriadne zabrať, ledva som sa dokázala  sústrediť na prácu. Vtom čase som aj ochorela... Život ma mnohokrát skúša – ale práve takéto situácie ma učia bojovať a znova postavia na nohy, aby som dosiahla svoj cieľ. Ani vtedy som nepomyslela na to, že by som to vzdala. Na jednej strane nie som ten typ a na druhej – a to by som rada zdôraznila – vo Finanzpartner ma skutočne podporujú. Vďaka ich dobrej vôli a možnostiam,  som ani v tom čase nepadla do finančnej tiesne. Stáli pri mne aj v ťažkých chvíľach a za to im budem navždy vďačná. Po tretie: mám cieľ pred očami, ktorý mi znova a znova pomáha postaviť sa na nohy.

IMG_7304jpg

Ako ste už spomínali, túto prácu milujete. Spravujete financie stoviek rodín a pri svojej práci poznáte finančné návyky ľudí.  Pred čím by ste varovali väčšinu rodín?

Veľa ľudí si myslí, že ak sú verní konkrétnej banke, tak pri žiadosti o úver pocítia isté výhody. Žiaľ, nie je to tak. Nedostávame nižší úrok len preto, že sme vernými zákazníkmi už 10-15 rokov. Samozrejme, že ak ideme do banky požiadať o úver, tak nás nepošlú preč. Urobia všetko pre to, aby sme uverili, že ich ponuka je najlepšia. Ja však odporúčam poinformovať sa aj inde, a ak problematike človek nerozumie, netreba sa báť požiadať o pomoc nezávislých profesionálov. Ak nás klienti vyhľadajú až keď sú škody napáchané, tak sa veľmi ťažko napravujú a zvyčajne to je aj finančne nákladnejšie.


"Zamyslel sa niekto nad tým, čo sa stane s rodinou, ak sa pri takomto úvere stane vážna nehoda alebo smrť? Ako a z čoho bude úver splácaný?"


Mnoho ľudí si však berie úver vo svojej banke bez toho, aby urobili prieskum, a potom si na mieste uzatvárajú ešte aj životné poistenie. Koniec koncov, je to tak jednoduché a praktické. Alebo nie?

Pravdepodobne ste sa už stretli s televíznymi reportážami, kde sa niekto v zúfalstve obrátil na médiá s prosbou o pomoc: aj keď dlhé roky platil v banke životné poistenie, keď potreboval peniaze, nakoniec nedostal nič. Ako sa to môže stať? Tak, že pri uzatváraní zmluvy sa klienta nikto nespýtal, aké má zdravotné problémy. Potom, keď poisťovňa mala platiť, tak sa ohradila slovami: klient „klamal“ a o svojich zdravotných problémoch mlčal! Nie je to nevyhnutne tak, že konkrétna banka nás zámerne klame – skôr si myslím, že väčšina zamestnancov banky nie je dostatočne vyškolená. To však nepomôže tým, ktorí sa ocitli v núdzi! Ďalším charakteristickým problémom pri poisteniach je napríklad to, že pri úvere 100-tisíc eur sa uzatvárajú poistenia len na 10-20-tisíc, zriedka 50-tisíc eur. Zamyslel sa niekto nad tým, čo sa stane s rodinou, ak sa pri takomto úvere stane vážna nehoda alebo smrť? Ako a z čoho bude úver splácaný?

 

Radšej by sme si teda mali uzavrieť životné alebo úrazové poistenie priamo v poisťovni? Je rozdiel medzi tým, keď zákazník príde do poisťovne, alebo keď vyhľadá pomoc nezávislého poradcu?

Väčšina ľudí počúva svojich rodinných príslušníkov (alebo reklamy): ak sa napríklad mama pred 30 rokmi poistila v istej poisťovni a je s ňou spokojná, tak je to poistenie isto dobré aj dnes. Svet sa však zmenil a dnes je tu široká ponuka finančných produktov. Poviem to isté ako pri príklade s bankou: ak klient vojde do poisťovne, určite ho nepošlú preč, lebo inde sú lepšie ponuky. Preto je dôležitý názor skúseného, ​​nezávislého poradcu, ktorému je jedno, kde sa poistenie uzatvára. Pre nás je dôležité, aby bolo poistenie prispôsobené situácii a príjmu klienta.

IMG_4164jpg

Na čo by sme si mali dávať pozor pri životnom poistení, ale aj pri poistení nehnuteľnosti, auta či cestovnom poistení?

Ušetriť sa oplatí len na jednom type poistenia: na povinnom zmluvnom poistení vozidla. Tu väčšinou postačí aj to najlacnejšie. Na životnom či úrazovom poistení by sa však šetriť nemalo! Cieľom by malo byť pokrytie všetkého, čo potrebujeme. Musíme sa rozhodnúť, či sa chceme skutočne poistiť, alebo či len chceme mať nejakú poistku. Totižto medzi tými dvoma pojmami je veľký rozdiel! Nepodceňujme sa. A ak poisteniam nerozumieme, alebo nemáme v tejto oblasti dostatok skúseností, potom by sme mali požiadať o radu kompetentného, ​​nezávislého finančného poradcu.


Rada vám pomôžem - kontaktujte ma TU alebo +421 908 797 740

O Finanzpartner a.s. - informácie

Máš záujem o spoluprácu? - informácie

Dôležitá informácia PRE TEBA - TU

Snmka obrazovky 2024-06-04 o 175826png