Nedokážete splácať úver? Čo urobiť?

Nedokážete splácať úver? Čo urobiť?

Nikdy nehovor nikdy! 

Každý sa môže dostať do zlej finančnej situácie, dôsledkom čoho nebude vedieť splácať svoj úver. Môže to byť z dôvodu dlhotrvajúcej práceneschopnosti, invalidity, straty zamestnania alebo aj výrazného poklesu mesačného príjmu.

 

Čo urobiť, aby ste predišli neschopnosti splácať úver?

 

1.    Vaše splátky by nikdy nemali byť vyššie ako 40% príjmu. Vytvorte si rezervu min. vo výške 10% z príjmu na neočakávané výdavky.

 

2.    Splátky si nastavte tak, aby ste ich zvládli splácať. Na zníženie mesačného zaťaženia voľte dlhšiu dobu splatnosti. Takýmto spôsobom si môžete vytvoriť napríklad budúcu rezervu na mimoriadnu splátku, vďaka ktorej môžete skrátiť dobu splácania úveru.

 

3.    Poistite si úver. Ak sa rozhodnete pre úver, okrem mesačnej splátky by ste automaticky mali rátať aj so splátkou poistenia. Odborník vám poradí správne nastaviť poistenie, aby vás chránilo pri akejkoľvek nepredvídanej udalosti.

 

4.    Neprestaňte komunikovať s bankou alebo so svojím finančným agentom. Informujte banku o svojich dôvodoch ešte pred nesplácaním úveru. Banka Vám môže odporučiť niekoľko druhov riešenia. Pokiaľ prestanete splácať úver, nekomunikujete s bankou, táto negatívna informácia sa dostane aj do vášho úverového registra, čo pre vás znamená zníženie šance získať úver v budúcnosi.


Ak potrebujete radu, neváhajte a kontaktujte ma.