Koľko stojí výber z cudzieho bankomatu

Koľko stojí výber z cudzieho bankomatu

Koľko stojí výber z cudzieho bankomatu. Môžu ho mať klienti aj zadarmo? Ktorí?

Banky ponúkajú bezplatný výber hotovosti len z vlastných bankomatov. Ak si peniaze vyberiete z bankomatu inej banky, za výber zaplatíte v priemere tri eurá. Časté vyberanie z cudzích bankomatov môže klienta vyjsť draho a pre niektorých tak môže byť výhodnejšie priplatiť si za prémiový účet, prípadne vďaka splneniu určitých podmienok získať bezplatne.

PREČO JE NAJVÝHODNEJŠÍ BANKOMAT?

Je to najlacnejšia alternatíva, ako sa dostať k finančnej hotovosti. V balíku služieb je zahrnuté výber z bankomatu vlastnej banky bez poplatku. Ak má klient obmedzený počet výberu peňazí z vlastného bankomatu, stále sa mu viac oplatí použiť cudzí bankomat, ako zájsť do pobočky.


POPLATKY ZA VÝBER Z CUDZIEHO BANKOMATU:
POPLATKY ZA VBER Z CUDZIEHO BANKOMATUpng
Zdroj: Cenníky bánk (júl 2022)

Poplatky sú účtované bankou za výber hotovosti z bankomatu, ktorá klientovi vydala platobnú kartu. Poplatok môže účtovať aj banka alebo spoločnosť, ktorá daný bankomat vlastní. O tomto musí byť klient vopred pred uskutočnením transakcie informovaný. Poplatok možno odmietnuť a nájsť bankomat, ktorý ho účtovať nebude. Cenu poplatku využívajú skôr iba cudzinci alebo ľudia, ktorí hotovosť súrne potrebujú.


NIE KAŽDÁ BANKA MÁ VLASTNÝ BANKOMAT

mBank, Privatbanka, Oberbank, Fio banka nemajú vlastné bankomaty. Majú však výhodnejšie ceny za výbery z cudzích bankomatov.
Klienti Fio banky majú od augusta 2022 ľubovoľný počet výberov mesačne zadarmo z akéhokoľvek bankomatu.
Oberbank umožňuje 2 bezplatné výbery z bankomatu mesačne (ostatné poplatok 3 eurá).
mBank pri výbere nad 70 eur nespoplatňuje, ale pri výbere menšej sumy si účtuje poplatok 1,30 eura.
Privatbanka má výber z bankomatu Prima banky zadarmo, ak má založený bežný účet. Inde si štandardne účtuje 3 eurá.


DRAHŠÍ ÚČET ALEBO "VIP KARTA"

UniCredit Bank v minulosti ponúkala bezplatný výber zo všetkých bankomatov, no ponechala to už len tým klientom, ktorý si zriadili účet do konca roka 2019. Noví klienti majú už len 2 bezplatné výbery mesačne z cudzích bankomatov. Ak klienti majú U Konto Premium s mesačným poplatkom 15 eur, môžu mať klienti 5 bezplatných výberov z iného bankomatu ako je ich banka.
Prima banka ponúka bezplatné výbery z cudzích bankomatov, ak klient využíva platobnú kartu Mastercard Gold. Mesačne stojí 3,50 a nie je súčasťou mesačného poplatku za vedenie účtu, teda je potrebné ju platiť navyše. Banka však umožňuje zníženie poplatku za vedenie účtu prostredníctvom cashbacku vo výške 0,5% naspäť na účet z každej platby kartou.

atm-g50183c601_640jpg
Zdroj: pixabay.com

INÝ SMER


VÚB banka nemá balík služieb, ktorý by obsahoval výber z cudzieho bankomatu. Každý výber je spoplatnený sumou 3,50 eura.
Tatra banka má v základnom balíku 1 bezplatný výber z bankomatu inej banky. Ostatné výbery z cudzej banky sú spoplatnené.
Klienti ČSOB môžu uskutočniť 1 bezplatný výber hotovosti z cudzích bankomatov za predpokladu, že majú balík Extra Pohoda- stojí 12 eur. Pri 2/3 predpísaných podmienok ho môžete získať zadarmo.
1. Podmienka: Mesačný príjem aspoň 1500 eur. Za rovnaké obdobie je potrebné uskutočniť 3 pravidelné platby a 5 platieb kartou.
2. Podmienka: Priemerný mesačný zostatok vkladov, investícii či úverov presiahol 30- tisíc eur.
Pri splnení ½ podm. klient nezíska výbery z cudzích bankomatov zadarmo, no za konto Extra Pohoda zaplatí len polovičný poplatok.

Slovenská sporiteľňa ponúka výbery z cudzích bankomatov ako súčasť prémiového balíka Space účet X. Ten stojí 10 eur, čo je o štyri eurá viac ako poplatok za štandardný Space účet. Pretože klient sporiteľne platí pri bežnom účte za výber z cudzieho bankomatu 3 eurá, prémiový účet sa mu oplatí v podstate už pri jednom výbere z iného bankomatu za mesiac. Slovenská sporiteľňa odpustí klientovi mesačný poplatok za Space účet X vtedy, ak počas mesiaca zrealizuje platby kartou aspoň v objeme 400 eur, nastaví si tri pravidelné platby a zriadi si k svojmu účtu aj sporenie.


ZÁVER

Klienti, ktorí nechcú platiť za výber z cudzieho bankomatu, môžu využiť drahší účet. Mnohé po splnení určitých podmienok možno získať aj bezplatne.