Kedy je vhodný čas na uzatvorenie životného poistenia?

Kedy je vhodný čas na uzatvorenie životného poistenia?

Na túto otázku má každý človek svoj názor a existujú aj rôzne odpovede:

„ Ja som ešte mladý“

„Mne sa nemôže nič stať, veď nikam nechodím iba do práce a domov“

„Mám rôzne choroby, mňa už žiadna poisťovňa nepoistí“


V niektorých prípadoch, keď sa stane úraz môže to dopadnúť dobre, ako v rozprávke. No nemusí to mať vždy dobrý a šťastný koniec.

Starší manželský pár s jedným dospelým synom potreboval poistenie bytu, tak som prišla na stretnutie v dohodnutej hodine. Na konci stretnutia som vypísala a odovzdala poistný návrh. Medzitým prišiel domov aj ich syn, pár rokov mu chýbalo do tridsiatky. Mladý pán  rozprával o sebe,  že pracuje ako učiteľ telocviku. Opýtal sa, či by som mu mohla vypracovať návrh na životné poistenie. Samozrejme! Dohodli  sme sa, že sa stretneme na druhý deň  a všetko detailne preberieme.

Prišiel  deň „D“. Zvedavo sa vypytoval na všetky položky v návrhu o poistení a položil zaujímavé otázky.  Na záver nášho stretnutia sa príjemne usmial a konštatoval, že on iba chcel vedieť, aké sú možnosti, ale poistenie chce iba po dovŕšení tridsiatky, keď bude brať úver, a ak bude mať rodinu.

Nechápavo som na neho pozerala: ako tie tri veci súvisia v rozhodovaní v neprospech poistného produktu? Poistenie, vek a rodina? Práve naopak!

 

POISTENIE PO TRIDSIATKE:

·     je drahšia mesačná splátka, lebo je osoba staršia,

·     ak bude mať rodinu - potrebuje viac finančných prostriedkov, živiť rodinu, musí znížiť výdavky, alebo zvýšiť príjem,

·     dovtedy sa môže zmeniť jeho zdravotný stav.


Na konci stretnutia sme sa priateľsky rozlúčili s tým, že ak by mal ďalšie otázky a chcel by uzatvoriť životné poistenie, tak sa mi ozve. O pár týždňov sme sa náhodou stretli znovu a s úsmevom na tvári  sme sa pozdravili. Náhody neexistujú, každé stretnutie má svoj dôvod.

O poistení sme si povedali iba toľko, že ešte nerozmýšľal o uzatvorení poistnej zmluvy, lebo  nemal čas, ale keď sa vráti z lyžiarskeho výcviku o dva týždne, mám mu zavolať a stretneme sa.

 car-1360121_640jpg

Dni plynuli a v kalendári som našla označený deň, keď som mala zavolať pánovi učiteľovi. Telefón zvonil, avšak na druhej strane sa nikto neozýval. Ešte jeden pokus -  ale aj tento bol neúspešný. Jedného rána mi zazvonil telefón a volal spomínaný mladý učiteľ.  Vysvetlil, prečo nemohol prijímať telefónne hovory. Ležal v nemocnici po autonehode. Po návrate z lyžovačky sa aj s ďalšími kamarátmi čelne zrazil s oproti idúcim autom. Týždeň bol v nemocnici, pre neho tá autonehoda mala šťastný koniec, mal iba menšie poranenia. Prvá osoba, ktorej zavolal po návrate z nemocnice som bola ja. Už v nemocnici povedal, že ak všetko dobre dopadne, tak hneď uzatvorí životné a úrazové poistenie, lebo úraz alebo choroba si nevyberá podľa veku. Ten úraz bolo upozornenie, že pri nehode môže človek zomrieť, ochrnúť – a vtedy sa výrazne zvýšia finančné výdavky pre rodinu. A kde by rodičia zobrali peniaze na liečenie? Videl ďalších účastníkov spomínanej dopravnej nehody, ktorí nemali také šťastie ako on. Čo, ak druhýkrát dopadnem aj ja tak nešťastne, ako kamaráti?

Hneď si uvedomil, že nie je na čo čakať a okamžite potrebuje vhodné poistenie pre tieto a podobné prípady. Uzatvoril poistenie pre prípad smrti, aby rodičom nezanechal žiadne dlžoby. Poistenie na krytie veľkého a bežného úrazu, aby mal z čoho hradiť výdavky spojené s úrazom a časť bežných mesačných výdavkov. Poistenie na krytie civilizačných chorôb a pre prípad dlhodobej práceneschopnosti. Lenže už mal záznam, že je po úraze a mesačné poistné už musí platiť vyššie, aké bolo v prvej ponuke.

 

Tento príbeh čiastočne dopadol dobre, lebo mladý učiteľ síce platí vyššie mesačné poistné, ale neutrpel taký veľký úraz, kvôli ktorému by ho poisťovňa odmietla  poistiť.

Existujú  aj prípady, ktoré nemajú taký „šťastný“ koniec. Keď sa stane vážny úraz alebo človek vážne ochorie a má záujem uzatvoriť poistenie - UŽ TO NIE JE MOŽNÉ!


NA ČO TREBA ČAKAŤ A KEDY JE TEN SPRÁVNY ČAS?

Životné poistenie je zvláštny produkt, ktorý človek nekupuje vtedy, keď ho potrebuje ako potraviny, ale práve vtedy, keď ho ešte nepotrebuje. Presne tak, ako  potrebuje padák, keď vyskočí z lietadla. Pripevní si ho na chrbát na palube lietadla a nie, až keď dopadne na zem.