Hol keressük „titkolt" anyagi tartalékainkat?

Hol keressük „titkolt" anyagi tartalékainkat?

Javaslatok a koronavírus miatt kialakult anyagi gondok kezelésére, avagy hol keressük „titkolt" anyagi tartalékainkat.   

Sajnos a kialakult helyzet nagyon sok háztartás anyagi bevételét negatívan befolyásolja.  Egyesek csökkentett bérért dolgoznak, míg mások elveszítették munkahelyüket. Megtakarított pénzük alig fedezi 2-3 hónap kiesett bevételét, és súlyos terhet jelent számukra havi hiteltörlesztésük részletének fizetése is.  

IMG_6053jpg

Hol keressünk „titkolt" anyagi tartalékot ilyen esetekben, illetve mit tanácsolunk:

 Mindenekelőtt mihamarább vegye igénybe egy pénzügyi tanácsadó segítségét, vagy keresse fel bankját. 

A meglévő hiteleire ingyenesen kérvényezhet fizetési haladékot. Erről bővebben olvashat az „Amit tudni kell a hitelszerződések fizetési haladékáról a koronavírus alatt” című cikkünkben. Ne várja meg, amíg a bank felszólítja, és már több hónapos lemaradása van! Akkor már nagyon nehéz segíteni.

money-2696219_640jpg

 Amennyiben hitelképes, kérvényezni lehet meglévő hiteleinek összevonását, ami által csökkenhet a havi törlesztési részlet és plusz pénzhez is juthat, amelyet felhasználhat a kritikus időszakban.

 Érdemes megvizsgálni, hogy amennyiben vannak havi spórolásai, melyek azok, amelyeket egy időre le lehet állítani, és melyeket tanácsos folytatni. Győződjön meg róla, hogy céljainak megfelelő spórolási lehetőséget választott-e, a kamathozam, illetve a befektetési hozam megfelel-e elvárásainak!

A meglévő életbiztosításokat vizsgáltassa meg szakemberrel, hogy megbizonyosodjon róla, előnyös-e az Ön számára, esetleg leállítható-e bizonyos időre a fizetése. Tud-e jobb feltételek mellett, előnyösebbet kötni?

 Egyes pénzügyi termékeket egyáltalán vagy csak nagyon ritkán használunk, mint például hitelkártya, utasbiztosítás, magasabb díjú folyószámlacsomag. Ezek kezelési díját automatikusan havonta levonja a bank, amelyet szintén megtakaríthatunk. Ilyen „pénzügyi takarítással” sok esetben 100 akár 200 eurót is meg lehet spórolni havonta, hitelösszevonás esetén még többet.


Talán most többet vagyunk otthon és jobban ráérünk takarítani. Lakásunk, szekrényeink, udvarunk, kertünk már bizonyára tiszta. Itt az idő, hogy kinyissuk iratokkal teli fiókjainkat és rendet tegyünk a pénzügyeinkben is.  És higgyék el, megéri, főleg ha plusz pénzünk is származik belőle.

Bővebben rólunk ITT