Energetickí upíri

Energetickí upíri

Môžu to byť priatelia, kolegovia, alebo dokonca členovia rodiny...

V dnešnom rýchlom a hektickom svete sa stretávame s rôznymi typmi ľudí. Niektorí nás inšpirujú, motivujú a dodávajú nám energiu, iní nás zase vyčerpávajú a zanechávajú nás unavených. Práve týchto ľudí môžeme nazvať „energetickými upírmi“.

 ai-generated-8231440_1280jpg

Kto sú energetickí upíri?

Energetickí upíri sú ľudia, ktorí majú schopnosť „vysávať“ z nás energiu. Môžu to byť priatelia, kolegovia, alebo dokonca členovia rodiny, ktorí neustále vyžadujú našu pozornosť, emocionálnu podporu alebo ich prítomnosť pôsobí na naše nervy a spôsobuje stres. Nemusí to byť vždy zámerné, ale dôsledky ich správania sú pre nás rovnaké – cítime sa vyčerpaní, bez motivácie a niekedy až priam „vyprahnutí“.

 

Títo ľudia často prejavujú určité charakteristiky: 

  1. Sťažovatelia: Neustále sa sťažujú na svoj život, prácu, vzťahy, alebo svet okolo seba. Málokedy vidia pozitívne stránky života a ich pesimizmus môže byť nákazlivý.
  2. Obete: Vždy sa cítia ako obeť okolností a očakávajú, že im ostatní budú neustále pomáhať a podporovať ich.
  3. Manipulátori: Títo energetickí upíri často využívajú manipulatívne taktiky, aby dosiahli svoje ciele, často na úkor druhých.
  4. Narcisti: Majú tendenciu sústreďovať všetku pozornosť na seba, pričom ignorujú potreby a pocity ostatných.

side-view-sad-woman-group-therapy-sessionjpg

Ako sa chrániť pred energetickými upírmi?

Chrániť sa pred energetickými upírmi nie je vždy jednoduché, ale existuje niekoľko stratégií, ktoré môžu pomôcť:

  1. Nastavte hranice: Naučte sa hovoriť „nie“ a určite si hranice, ktoré vám umožnia chrániť svoju energiu. Ak cítite, že vás niekto vyčerpáva, snažte sa obmedziť čas strávený s touto osobou.
  2. Zachovajte si odstup: Niekedy je najlepším riešením udržať si emocionálny odstup. Neberte si k srdcu problémy energetického upíra a snažte sa nenechať sa vtiahnuť do ich negativity.
  3. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi: Hľadajte spoločnosť ľudí, ktorí vám dodávajú energiu a inšpiráciu. Pozitívne prostredie vám pomôže vyvážiť negatívne vplyvy energetických upírov.
  4. Starajte sa o seba: Dbajte na svoje fyzické a emocionálne zdravie. Dostatok spánku, vyvážená strava, cvičenie a čas pre seba môžu výrazne prispieť k vašej odolnosti voči energetickým upírom.
  5. Meditácia a relaxácia: Pravidelná meditácia a relaxačné techniky môžu pomôcť znížiť stres a zvýšiť vašu schopnosť odolávať negatívnym vplyvom.
front-view-man-using-sign-languagejpg

Energetickí upíri sú súčasťou nášho každodenného života, ale to neznamená, že musíme dovoliť, aby ovplyvňovali našu pohodu. Vedomé nastavovanie hraníc, starostlivosť o seba a obklopovanie sa pozitívnymi ľuďmi nám môže pomôcť chrániť sa pred vyčerpaním a udržať si životnú energiu. 

Pamätajte, že vaša energia je cenná – naučte sa ju chrániť a investovať do toho, čo vám prináša radosť a spokojnosť.

PhDr. Alžbeta Čečková


Dohodni so mnou konzultáciu - TU