Amit tudni kell a hitelszerződések fizetési haladékáról a koronavírus alatt

Amit tudni kell a hitelszerződések fizetési haladékáról a koronavírus alatt

A hiteltörlesztés felfüggesztése (fizetési haladék) nagy segítséget nyújt mindazok számára, akik a koronavírus idején súlyos anyagi helyzetbe kerültek, és problémát jelent számukra hitelük részletfizetése.


  • Fizetési haladékot bármikor igényelhet a bankjánál mindaddig, amíg a kormány által kijelentett rendkívüli állapot érvényben van.
  • A fizetési moratórium lakossági hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre, illetve nem banki kölcsönökre vonatkozik. Haladékot maximum 9 hónapra lehet kérni, nem banki társaságok esetében (pl. QATRO, CETELEM stb.) 3 hónapra, ill. a 3 hónap után még egyszer lehet kérvényezni 3 hónapra. Haladék csak egyszer igényelhető.
  • A fizetési moratórium a törlesztési biztosításokat nem érinti, tehát azt továbbra is fizetni kell.
  • A fizetési moratórium időszakában átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettség. A hitel viszont ez alatt az idő alatt is kamatozik. A hitel és lízing eredeti futamideje a fizetési haladék idejével meghosszabbodik, és a törlesztési részlet némileg emelkedik. Folyószámlahitel és hitelkártya esetére a felfüggesztés nem vonatkozik.
  • Amennyiben háztartása bevételei továbbra is lehetővé teszik a törlesztést (tartozások megfizetését), akkor további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési haladék miatt kamatnövekmény keletkezzen, és a futamidő meghosszabbodjon.
  • A kérvényt legegyszerűbb elektronikusan internet bankingen, ill. az adott bank honlapján keresztül benyújtani, de lehet személyesen is. Minden hitelre külön kérvényt kell kitölteni. Fontos, hogy a kérvény pontosan legyen kitöltve.
  • A kérvény elbírálására 30 napon belül kerül sor, amelyet az adós és az adóstárs is benyújthat.
  • Amennyiben a felfüggesztés ideje alatt változik az anyagi helyzete, és tovább tudja törleszteni a hitelét, ill. le szeretné fizetni a megmaradt hitel összegét, ezt bármikor megteheti, ha ebbéli szándékát tudatja bankjával.


Amennyiben bővebb információra, tanácsra van szüksége, bátran forduljon hozzánk. ITT    
Cikket írta: Klimaj Ildikó 0908 137 834