Čo je potrebné vedieť o odklade splátok počas pandémie?

Čo je potrebné vedieť o odklade splátok počas pandémie?

Možnosť odkladu splátok je veľkou pomocou pre všetkých, ktorí sa počas pandémie dostali do finančných ťažkostí a hrozí im platobná neschopnosť. Náš článok sa zaoberá s možnosťami odkladu splátok, zodpovie Vám na otázky ohľadom nároku na odklad, informuje Vás o tom na čo si treba pri tejto voľbe dávať pozor.

 

Kedy môžem požiadať o odklad splátok?

O odklad splátok môžete požiadať svoju banku, počas vládou vyhláseného výnimočného stavu, z dôvodu pandémie koronavírusu bez poplatku. Musíte však splniť podmienku, počas ktorej nesmiete byť v omeškaní so splácaním úveru (a to najviac 30 dní od termínu podania žiadosti).


Čo všetko zahŕňa odklad splátok?

Odklad splátok sa vzťahuje na splácanie hypotéky, splátkového úveru, lízingu  a na splátkové úvery poskytnuté nebankovou spoločnosťou. Banku môžete požiadať o odklad splácania až o 9 mesiacov, v prípade nebankových spoločností (napr. Quatro, Cetelem…) o 3 mesiace s následnou možnosťou predĺženia o ďalšie 3 mesiace. Avšak o odklad splátok môžete požiadať iba raz. Odklad sa nevzťahuje na poistenie úverov, ten klient naďalej platí.


Ako je to s úrokmi?

Počas odkladu splátok je úver naďalej úročený. Úroky  budú po odklade splátok rozložené na celé zostávajúce obdobie do splatnosti úveru. To znamená, že doba splácania úveru sa predĺži o dobu odkladu a mesačná splátka sa mierne zvýši. Odklad splátok sa netýka povolených prečerpaní a kreditných kariet.


Ako si podať žiadosť o odklade splátok?

O odklade splátok môžete požiadať dvoma spôsobmi. Najjednoduchšie si svoju žiadosť podáte elektronicky cez Internetbanking vlastnej banky, alebo cez webovú stránku danej spoločnosti. Avšak si môžete zvoliť aj osobné podanie žiadosti v danej banke, pričom na každý jeden úver si musíte vyplniť zvlášť tlačivo. Dôležité je, aby bola žiadosť vyplnená riadne, bez chýb.  

Vašu žiadosť banka vyhodnotí do 30 dní.


Kto môže požiadať o odklad splátok?

O odklad môže požiadať dlžník aj spoludlžník.


Ak sa počas odkladu splátok zmení vaša finančná situácia a ste schopný naďalej splácať úver, alebo chcete uskutočniť mimoriadny vklad resp. vyplatiť celý zostatok úveru, banka Vám túto možnosť ponúka, avšak ju musíte vopred kontaktovať  a oznámiť im Váš záujem.

V prípade, že momentálne príjmy umožňujú naďalej bezproblémovo splácať úver, tak sa vyhnete tomu, aby doba splácania úveru sa predĺžila a nemusíte navyše zaplatiť úroky za dobu odkladu.


Keď potrebujete podrobnejšie informácie, alebo Vám môžeme poradiť, obráťte sa na nás. TU
Autor: Ildikó Klimajová  0908 137 834