Správne nastavené životné poistenie vám i rodine pomôže finančne zvládnuť následky ochorenia Covid-19

Správne nastavené životné poistenie vám i rodine pomôže finančne zvládnuť následky ochorenia Covid-19

PhDr. Alžbeta Janitsová od roku 2012 pôsobí v spoločnosti Finanzpartner, a.s. na pozícií Senior Director a aj ako členka Dozornej rady. Vyštudovaná sociologička je matkou troch detí, viac ako dve desaťročia aktívne pôsobí na trhu finančných služieb a sprostredkovania.

Od začiatku pandémie evidujeme na Slovensku takmer 1,5 milióna ľudí s potvrdením ochorením Covid-19. Ešte smutnejšia štatistika hovorí o viac ako 17-tisíc úmrtiach. Dnes už len sotva nájdeme človeka, ktorý by sa s koronavírusom nestretol v rámci svojej rodiny či blízkeho okolia. Následky tohto zákerného ochorenia majú často závažný dopad nielen na zdravie človeka, ale i na jeho osobné financie a rodinný rozpočet. O tom, ako sa dá veľmi efektívne a účinne čeliť týmto následkom, sme sa rozprávali s dlhoročnou odborníčkou na správu osobných financií PhDr. Erzsébet Janitsovou.
father-g8e8f99caa_640jpg

Koronavírus a ochorenie Covid-19 zasiahlo do života mnohých ľudí. Aké negatívne následky môže toto ochorenie a následná liečba priniesť do rodinného rozpočtu?

„V prvom rade je to výpadok príjmu, či už dlhodobý alebo v tom lepšom prípade krátkodobý. Každý, kto je pozitívne testovaný na Covid, nastupuje do domácej karantény – spolu so svojimi blízkymi. Tým pádom nemôže chodiť do zamestnania a jeho príjem sa kráti. Liečba Covidu sa môže skomplikovať. Niekedy trvá celé týždne alebo až niekoľko mesiacov. Poznáme post covidové stavy, pri ktorých sa ľudia nedokázali vrátiť do zamestnania ani po pol roku od nákazy. Ak sa v rodine infikujú napríklad obaja rodičia, dochádza už k výraznému výpadku rodinných príjmov. Rovnaký problém majú mladí a slobodní ľudia, osamelé mamičky či samoživitelia. Ľudia môžu nárokovať pomoc od štátu, ale tá nie je porovnateľná so štandardným príjmom. To sa samozrejme odzrkadlí na zníženom životnom štandarde. Nehovoriac ešte o nákladoch na lieky, hygienické potreby či opakované testy. V najtragickejšom prípade úmrtia v rodine dochádza k úplnému výpadku príjmu. Je to veľmi bolestivé, ak okrem ťažkého zármutku musia pozostalí čeliť i finančným problémom. Preto svojim klientom vždy odporúčam vopred sa pripraviť na akékoľvek riziko výpadku príjmu, ktoré súvisí s ľudským zdravím. Presne na tieto prípady je určené životné poistenie.“


Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí majú záujem získať finančnú ochranu pred koronavírusom?

„Uzavrieť si dobré životné poistenie s dobrým finančným krytím. Životné poistenie je produkt, ktorého primárnou úlohou je finančná ochrana v čase núdze, neočakávanej choroby či úrazu. Poistenie nezaručí, že sa ochorením Covid-19 nenakazíte, ale poskytne vám financie, ktoré vyrovnajú výpadok príjmu počas liečby. Takisto, v najsmutnejšom prípade úmrtia získajú vaši najbližší finančné zdroje na ďalšie roky alebo vysporiadanie existujúcich záväzkov – napríklad splatenie pôžičky či hypotéky.“
mother-gd50852056_640jpg

Aké konkrétne formy pomoci poskytuje životné poistenie pri ochorení Covid-19?
„V súčasnosti poskytuje ochranu pre poistné udalosti najmä v súvislosti s hospitalizáciou, práceneschopnosťou, ošetrovným, kritickými chorobami alebo následkami kritických chorôb. V tých najhorších prípadoch s úmrtím. To sú všetko poistné riziká, ktoré súvisia alebo môžu nastať pri infikovaní novým koronavírusom. V týchto prípadoch vám poisťovňa po preukázaní ochorenia poskytne finančné plnenie. Ak má klient životné poistenie s krytím týchto rizík, je dobre pripravený čeliť následkom choroby Covid-19 a sústrediť sa na samotnú liečbu.“


Vo všeobecnosti sú ľudia často skeptickí k poisteniu. Mnohí myslia, že poisťovňa im aj tak nič nevyplatí. Ako reagujú poisťovne na pandémiu a covidové ochorenia?

„Poisťovne na Slovensku už vyplatili v súvislosti s ochorením Covid-19 milióny eur v rámci životného poistenia, kumulatívny odhad sa blíži k 10-tim miliónom eur pri 10-tisíc poistných udalostiach. Koronavírus trápi celý svet pomaly dva roky a ešte zďaleka nekončí. S príchodom pandémie vzrástol u ľudí záujem o poistné služby. U mnohých prevládol strach a chceli získať finančnú ochranu pre seba a svojich blízkych. Poistný sektor sa neocitol v kríze, reagoval pomerne pružne i vďaka rýchlemu prechodu do online sveta. Poisťovne majú motiváciu pristupovať k svojim klientom veľmi zodpovedne a ústretovo. Napríklad očkovanie proti Covid-19 nemá žiadny vplyv na uzatvorenie životného poistenia ani na plnenie. Rovnako, väčšina poisťovní kryje i prípadné následky na zdravie človeka, ktoré vzniknú v súvislosti s očkovaním. Životné poistenie teda ponúka naozaj komplexnú ochranu, ktorá môže mať súvis s novým koronavírusom.

Nové mutácie vykazujú vysokú infekčnosť, preto je dobré a rozumné sa vopred pripraviť.“
family-g135ce020c_640jpg

Kontaktujte nás a poradíme vám, aby ste mali dôstojný dôchodok. Píšte  alebo volajte 0907 716 378.

Články od PhDr. Erzsébet Janits TU