Hypotekárny úver – aká je situácia začiatkom roka 2021?

Hypotekárny úver – aká je situácia začiatkom roka 2021?

Finančná ABECEDA

Ak by niekto chcel teraz, začiatkom roka 2021, zobrať hypotekárny úver, môže sa stretnúť s novými situáciami a riešeniami, ktoré sa týkajú ponuky slovenských bánk. Na jednej strane tak nové úvery, ako aj refinancovanie existujúcich úverov sú dosiahnuteľné s doteraz najvýhodnejšími úrokmi. Na druhej strane však banky sprísnili svoje podmienky a zvýšili sa aj bankové poplatky.

Za toto všetko môžeme ďakovať (aj) zmeneným hospodárskym procesom, ktoré sa vytvorili           v dôsledku pandémie Covid-19. Štát by nechcel, aby sa väčšina obyvateľov zadĺžila a stala sa insolventnou. Na druhej strane: aj banky musia zostať nad vodou.

3041jpg

Pozrime sa presne, čo môžeme očakávať od slovenských bánk v oblasti hypotekárnych úverov:


1. Najnižšie úroky aké doteraz boli

Momentálne sa môžeme dostať k hypotekárnemu úveru s mimoriadne výhodným úrokom.             V normálnom prípade to znamená 0,85-0,89 %-ný úrok s 3 ročným fixným zúročením, niektoré banky však ponúkajú svoje produkty už od 0,40-0,48 percent. Táto posledná hodnota znamená najnižší úrok v histórii, a určite môže byť dobrým riešením pre mnohých. Ale pozor: tieto veľmi dobré úroky nie sú vždy takými veľkolepými, ako sa zdajú. Dokonca nie každý sa k nim dostane. (Skôr nikto.)

it-s-forbidden-angry-displeased-young-male-frowns-face-shows-stop-gesture-keeps-palm-front-tries-prevent-himeself-from-something-bad-unpleasant-wears-casual-t-shirt-isolated-whitejpg

2. Prísnejšie podmienky

Podmienky sa sprísnili už na jar 2020, cez prvú vlnu pandémie, hlavne týkajúc sa toho, kto si môže brať úver. Tieto podmienky sa na dnes trochu uvoľnili, ale v každom prípade sú prítomné a treba   s nimi počítať. Mnoho bánk vôbec neposkytuje úvery, iné limitujú možnosť získania úveru ľuďom, ktorí:
• pracujú v zahraničí
• pracujú v určitých sektoroch (napr. gastronomický priemysel, turizmus)
• sú podnikatelia.

V záujme objektivity musíme uviesť, že v prípade poskytovania úveru banky musia byť obozretné a často si uvedomujú, aké riziká si chce na seba zobrať klient, lepšie ako on sám.
 

...sa zvýšil poplatok za poskytovanie úveru...

...sa zvýšili poplatky za vedenie bežného účtu...


3. Zvýšené bankové poplatky

Keďže zisky bánk sa v dôsledku vyššie uvedených príčin znížili, finančné inštitúcie sa snažia dostať k zisku inými spôsobmi. Jeden z týchto spôsobov je zvýšenie poplatkov. Vo väčšine bánk sa zvýšil poplatok za poskytovanie úveru (čiže poplatok, ktorý si banka pýta od klienta za poskytovanie hypotekárneho alebo spotrebného úveru). Ďalej, skoro u každej inštitúcie sa zvýšili poplatky za vedenie bežného účtu, čiže aj za osobný výber a vklad peňazí, výpis z účtu, aj poštovné.

Práve preto buďme opatrní ohľadom úverov s výhodnými úrokmi. Nesledujme len úrok, ale aj tzv. RPMN (ročnú percentuálnu mieru nákladov). RPMN ukáže presne, aká bude v skutočnosti suma, ktorú budeme musieť splácať, pretože nezahŕňa len úrok, ale aj rôzne ďalšie poplatky. Ľahko sa môže stať, že hypotéka s nízkym úrokom bude stáť viac, ako sme predpokladali.

 
money-2696229_640jpg

4. Predaj iných finančných produktov

Ďalší spôsob, ako chcú banky generovať zisk: rozšírili ponuku svojich produktov. Hovoríme           o takých produktoch, ktoré sme doteraz nenašli v bankách, ale väčšinou u poisťovacích spoločností. Napríklad k hypotekárnemu úveru si môžeme našu nehnuteľnosť v danej banke rovno aj poistiť. Existujú dokonca aj také finančné inštitúcie, ktoré klientovi ponúkajú kompletný balík – spolu so šetrením, dlhodobým sporením, životným a dôchodkovým poistením. Hoci sa taká ponuka zdá byť praktická – všetko dostaneme v jednej inštitúcii pod jednou strechou – podľa odborníkov to nie je najšťastnejším riešením pre klienta.

Prečo nie? Úvery a poistenia sú dve úplne odlišné oblasti. Väčšina bankových zamestnancov nedisponuje takými vedomosťami a kvalifikáciou, ktoré by mali mať napr. k ovládaniu dôchodkového šetrenia alebo poistenia. Ďalej, v banke nie je dostatok času na to, aby zmapovali všetky príjmy daného klienta (a jeho rodiny), mesačné výdavky, zdravotný stav, finančné nároky a plány. Na zamestnancov bánk je kladený veľký nátlak, aby poskytli určitý výkon – a preto sa dostávajú do ťažkej situácie – asi do takej, ako keby krajčírky mali ovládať aj výrobu topánok.


Banky chcú generovať zisk...


Ak si v budúcnosti plánujete zobrať hypotekárny úver, obráťte sa radšej na nezávislého odborníka, ktorý Vám pomôže vybrať najlepšie riešenie. Spolupracovníci spoločnosti Finanzpartner už celé desaťročie pomáhajú svojim klientom, s vysokým stupňom odbornosti. Sú v kontakte s viac, ako 50 finančnými inštitúciami a držia vo svojich rukách financie viac, ako stotisíc jednoduchých, každodenných ľudí. O tom, ako si máme vybrať najvhodnejšieho finančného sprostredkovateľa (všeobecne povedané: poradcu), si môžete viac prečítať v našom článku pod názvom: „Hypotekárny úver – nechajme si poradiť od odborníka”.

home-2486092_640jpg

Potrebujem radu nezávislého odborníka - KONTAKT TU

Chcem si prerátať svôj úver - KALKULAČKY TU

S ktorými bankami spolupracujete? ZOZNAM TU