Chcela by som sa stať „rodinným lekárom“ v oblasti financií

Chcela by som sa stať „rodinným lekárom“ v oblasti financií

Monika BALÁZSOVÁ, Veľký Meder, Gabčíkovo, Dunajská Streda, Komárno a okolie

So spoločnosťou Finanzpartner spolupracuje od roku 2012, zaoberá sa poisteniami, druhým pilierom, investíciami a úvermi.

S príbehom a mentalitou Moniky Balázsovej sa môžu stotožniť viacerí ľudia. Mnoho žien v strednom veku prežilo podobné situácie, lenže sa Monika v istej chvíli rozhodla ukázať, že dokáže stáť aj na vlastných nohách. Jej príbeh dokazuje, že nikdy nie je neskoro začať odznova a je možné vybudovať nový život aj úplne od začiatku.

IMG_5362jpg

S financiami som sa začala zaoberať v roku 2010 – hovorí. Chcela som pomôcť jednému z mojich synov získať vedľajší príjem. Bolo prirodzené, že ako matka, sa zaňho postavím, ale som nebola ochotná sa učiť a chodiť na školenia! Mala som vtedy 46 rokov, viedla som účtovníctvo a administratívu našej rodinnej firmy, vôbec ma nenapadlo hľadať si inú prácu. Potom prišlo prvé školenie, ktoré bolo také zaujímavé a vzrušujúce, že vzbudilo môj záujem. Stále viac som sa prehĺbila do finančných záležitostí a zapáčilo sa mi to. Udalosti sa rozbehli: syn sa rýchlo dostal     na vysokú pozíciu. Už po roku stál na pódiu spoločnosti a ostatní ho oslavovali. Ako mu tlieskali, popri materskej pýche som pocítila, že aj ja tam chcem stáť, aj ja chcem vychutnať pocit uznania   za dobre odvedenú prácu. Práve to vtedy z môjho života chýbalo.

IMG_5370jpg
Uznanie?
Áno. Darmo som si totiž uvedomovala, že vykonávam hodnotnú prácu v rámci rodiny – manžel a jeho rodina to brali ako prirodzené, dokonca mnou trochu aj pohŕdali. Počas 20 rokov nášho manželstva som často počúvala, že bez neho by som nič nemala. Nakoniec som tomu aj uverila a pokladala som sa za menejcenného človeka. Práve preto bolo prelomom, keď som začínala mať úspechy vo finančnej spoločnosti. Každý ma rešpektoval a bol ku mne milý, pocítila som, aké úžasné je, ak si niekoho vážia. Začali mi rásť krídla. Dovtedy som sa opovážila ísť autom maximálne do Komárna, neskôr kvôli školeniu som išla aj do Košíc tak, že som sa vrátila sama, v noci. Pomaly som prišla na to, že dokážem oveľa viac, ako to o mne v rodine pokladali.

Čo na to povedal Váš manžel?
Asi nepreháňam, ak poviem, že sa ma snažil ešte viac brzdiť. Počúvala som také negatívne poznámky, ako: „Čo tým chceš? Aj tak nič nedosiahneš!“, ale ma to už nezaujímalo... Onedlho sme sa rozviedli. Rok 2012 bol skutočne prelomovým rokom, kedy som prestúpila do spoločnosti Finanzpartner.
hJN1ZbUlJPG

Prečo ste zmenili pole pôsobenia, keď ste sa dobre cítili aj v predošlej spoločnosti?

Odpoveď je jednoduchá: nasledovala som svojho manažéra, verila som mu. A stalo sa to dobrým rozhodnutím! Ak v období rozvodu nemám túto spoločnosť, tak sa tu teraz spolu nerozprávame.   Po rozvode som „zdedila“ náš rodinný dom – zaťažený veľkým úverom, čo bolo dôsledkom zlých rozhodnutí môjho exmanžela. Stála som tam 48 ročná, rozvedená, v zlom duševnom stave, s malým sebavedomím a obrovským dlhom na krku. Nebolo to jednoduché! Ale spoločnosť Finanzpartner ma podržala a pomohla sa mi dostať na zdravú finančnú úroveň. Začala som teda od nuly a pomaly som budovala svoju existenciu. Dnes som slobodná, nezávislá žena, ktorá má svoje sebavedomie na mieste a ktorá dokáže stáť na vlastných nohách.


Uplynulo odvtedy osem rokov. Aký je Váš život dnes?

Rodinný dom mi zostal, úver pokojne splácam, myslím si, že moja budúcnosť je v bezpečí. Kúpila som si nové auto (predtým som si nebola pomyslela, že dokážem zrealizovať kúpu auta bez pomoci chlapa, veď tomu vôbec nerozumiem). Popri tom sa skoro každý rok dostanem na niektorý bonusový výlet spoločnosti Finanzpartner, dokonca často spolu aj s mojimi deťmi. Naša firma nás totiž motivuje aj luxusnými výletmi. Nemusím nič organizovať, dohadovať sa s cestovnými kanceláriami, rezervovať izby, stačí len nasadnúť na lietadlo... A tu sa chcem pochváliť, ako som narástla v očiach mojich synov, keď sme sa prvýkrát dostali na taký výlet. Videla som na nich uznanie: „Mami, nevedeli sme, že si taká šikovná!“

IMG_5360jpg IMG_5361jpg

Za toto všetko ale bolo treba aj niečo urobiť....
Samozrejme áno. Treba byť vytrvalým a, keďže pracujeme pre seba, treba dôsledne zadeliť svoj čas. Doobeda vybavujem maily, telefonáty, vypĺňam zmluvy, pripravím sa na stretnutia s klientmi. Popoludní chodím na stretnutia. Nikdy nie som násilná – ani ja nemám rada podobné správanie – ľudí však o všetkom informujem. Napríklad, ak sa chystajú zobrať úver, nech nesledujú len úroky, ale aj skryté poplatky bánk. Alebo odporúčam každý rok prekontrolovať poistenie auta, aby neplatili zbytočne príliš veľa. Ďalšia vec: pre mňa je každý klient rovnocenný. Nepozerám, aký má príjem, či chce zobrať úver vo výške 3, alebo 30 tisíc Eur. Ku každému pristupujem rovnako, hlavné je, aby som pomohla.
IMG_0161JPG

Čo si myslíte, ktoré chyby spraví bežný človek najčastejšie?
Vyzdvihla by som dôverčivosť a naivitu. Nestíham zdôrazňovať, aby sme dávali pozor! Na jednej strane, úroveň finanačných vedomostí na Slovensku je veľmi nízka a je veľmi ľahké niekoho oklamať. Na druhej strane istú úlohu zohráva aj ľahostajnosť: mnohí ľudia ani nevedia, za čo platia. Mám pocit, že vykonávame veľmi užitočnú prácu a som na to hrdá. Dokázala som vážne pomôcť nejednej rodine, boli aj také, ktoré som zachránila pred totálnym krachom. Zvyknem vtipne poznamenať, že som, ako rodinný lekár – len ja „liečim” rodinné financie.

wmaqF9nGJPG

Finanzpartner - príležitosť aj pre dámy

Ocenenie najlepších

Finanzpartner HU